4 jutarnje navike koje smanjuju podočnjake

Piše: Azra

Podočnjaci su noćna mora velikog broja ljudi, a ma koliko željeli, instant rješenje problema ne postoji. Ipak, to ne znači da otečenost lica i tamne kolutove nije moguće znatno smanjiti, ali je za to potrebno da promjenite određene navike, i uvrstite neke korake u svoju beauty rutinu.

  1. Hladna kompresija za instant “izduvavanje”

Postoji toliko mnogo kozmetičkih aplikatora koji vam omogućavaju da brzo nanesete hladnu oblogu na osjetljivo područje ispod oka, a upravo će ova tehnika brzo smanjiti otok, crvenilo i pomoći koži da se brzo zategne na prirodni način.

Niža temperatura smanjuje proširene krvne sudove, te su odličan način da se rješite nadutosti. Za ovako nešto čak vam nisu potrebni ni skupi aplikatori, već je dovoljno da prislonite ohlađene kašičice koje ste noć prije držali u frižideru, par minuta nakon što se umijete.

  1. Hidrirajte Hidrirajte Hidrirajte

Ovdje se vraćamo na ono da problem sa podočnjacima, kao i bilo koji drugi kožni ne možemo rješiti na duže staze preko noći, a tu je glavna upravo hidratacija. Počev od konzumiranja vode, pa do spoljašnje njege koja je glavna kada je riječ o nadutim i tamnim podočnjacima.

Maske za oči koje možete držati u frižideru mogu biti sjajan saveznik u eauty rutini. Stavite ih tako ohlađene na podočnjake dok pijete jutarnju kafu, a ovo će vam pomoći da primjenite direktnu hidrataciju na područje i tako ih ne samo “posvjetlili” već i pripremili kožu lica za dan.

Područja ispod očiju obično imaju delikatniju kožu koja se bori sa borama i finim linijama, te je savjet da birate maske koje sadrže aktivne sastojke kao što su kolagen, vitamin E ili antioksidansi.

  1. Okoloočna krema je MUST

Ma koliko mislili da će krema koju koristite za cijelo lice odraditi “zadatak” i kada je riječ o podočnjacima, činjenica je, prema riječima stručnjaka, da su kreme za okoloočno područje posebno pravljene upravo za ovaj dio i nerijetko su gušće i hidratantnije.

Ukoliko ih redovno nanosite, ne samo što ćete pripremiti kožu za borbu protiv svakodnevnih “neprijatelja” kao što su zagađenje, UV zraci i dehidracija, već na taj način i sprječavate pojavu bora i finih linija.

Kremu uvijek treba nanositi nježnim, kružnim pokretima, bez prevelikog pritiska, i veoma je bitno da vaša okoloočna krema sadrži i SPF.

  1. Koristite “Color Correct Concealer”

Posljednji korak ne spada u domen njege, ali je bitan. Dobro znate da nekad, ma koliko se njegovali, mackali… ništa ne daje rezultate. Bilo da smo dan prije “zaglavili” dugo na poslu, previše gledali u monitore, ili smo imali ludu noć u izlasku do jutra, kad sve zakaže, šminka je ono čemu većina potegne kao spas u posljednji čas.

Međutim, i tu je bitno da ne koristite bilo koji korektor, jer ćete dobiti suprotni efekat – podočnjaci će biti još upečatljiviji. Umjesto toga koristite color correct korektore koji će vam zapravo pomoći da zamaskirate problem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti