Životna priča Halita Ergença: Imao je teško odrastanje, okušao se u raznim poslovima, a iz očaja ga je izvukla jedna ponuda

Piše: Azra

Ako bismo prosječnog gledatelja turskih serija pitali ko je najpoznatije tamošnje glumačko lice, vjerovatno bi svaki drugi odgovor bio on. Halit Ergenç glumio je u gotovo svim turskim uspješnicama koje su svoje mjesto zauzele i među zapadnjačkom kulturom, a prvi proboj na regionalno tržište bio je 2010. godine serijom “1001 noć” gdje je Halit utjelovio zavodnika Onura, a ta mu je uloga svakako promijenila život. No, idemo ispočetka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halit Ergenç (@halitergencresmi)

Ovaj markantni glumac nije imao bajkovito djetinjstvo. Obilježila ga je njegova mlađa sestra Azad, koja je rođena s teškoćama u razvoju pa su njegovi roditelji bili usmjereni na brigu oko nje. Kako je Halit rekao u jednom intervjuu, njegova majka gotovo nikada nije izlazila iz kuće jer je stalno morala biti uz sestru.

– Moji su se roditelji rastali kada sam išao u osnovnu školu, a i prije razvoda situacija među njima bila je napeta. Otac je nakon toga povremeno dolazio doma, a u meni se već tada javila neka potreba za bijegom. Dok je moja majka mislila da se okolo vozam na biciklu, ja sam bježao u kuću svoje druge sestre Florye, rekao je Halit.

Po završetku srednje škole upisao je studij brodogradnje, ali je već na drugoj godini shvatio da je umjetnost njegov životni poziv pa se odlučio okušati u glumi i muzici. Tokom studiranja radio je kao programer ne bi li zaradio za džeparac.

A uz muziku i glumu, Halit je počeo držati i satove plesa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halit Ergenç (@halitergencresmi)

– Kada gledate moj život, čini se kao da je svaki period u njemu živjela neka druga osoba. Prodavao sam ulaznice, nosio kostim robota i plesao na festivalima, rekao je.

Neko je vrijeme živio u SAD-u, gdje je sanjao o pozorišnoj karijeri, no ta zemlja za njega nije bila obećana.

– Dok sam bio u SAD-u, čitao sam neku knjigu o glumi u kojoj je na prvoj stranici pisalo – ‘sjedeći doma, niko vas neće zamijetiti. Pomislio sam da su svugdje isti problemi. Čekao sam ulogu u mjuziklu ‘Jadnici’ i dva dana spavao na otvorenom dok mi nisu rekli: ‘Shvati već jednom, mi te ne želimo’. Tada sam shvatio da ovaj posao ovisi samo o tome koliko ga dobro radiš, rekao je.

U tim trenucima pomislio je odustati od glume i posvetiti se kuharstvu, ali je dobio ponudu da glumi u dječjem pozorištu.

– Bio sam ‘švorc’ i trebao mi je novac, a bilo mi je tragično da igram u dječjem pozorištu. Dok smo radili predstavu ‘Kralj lavova’, često sam bio pijan na pozornici. Moja je situacija bila očajna, prepričao je Halit. A onda je stigla ponuda iz Turske, koja mu je na kraju otvorila vidike i u konačnici promijenila život.

– Trebali smo raditi tursku adaptaciju ‘West Side Story’. Kada sam došao u Istanbul, javili su da je projekt otkazan i rekli mi da imaju spremnu moju povratnu kartu za SAD, ali sam im poručio da kartu zadrže za sebe. Pogledao sam u Bospor i osjetio blagoslov Istanbula i više mi nije palo na pamet da ga napustim, priča glumac.

A nakon te odluke sve je krenulo uzlaznom putanjom. Dobivao je uloge u reklamama, pa zatim u serijama i onda je uslijedila “1001 noć”. Na setu te serije upoznao je svoju današnju suprugu Bergüzar Korel, a osim ljubavi, dogodila mu se i slava. Zahvaljujući svojim očaravajućim plavim očima postao je miljenik žena, a filmski kritičari su ga počeli redovno hvaliti. Ulogom u “Sulejmanu Veličanstvenom” potvrdio je svoj status, dok ga je uloga Irfana u ‘Očevom izboru’ utaborila za sva vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berguzar Korel (@berguzarkorel)

No kako slava uvijek ima dvije medalje, i Halit je osjetio njenu gorku stranu. Mediji su ga povezivali u ljubavnom kontekstu sa svakom kolegicom, a navodno je situacija s Meryem Uzerli koja je igrala prvu Hurem bila toliko alarmantna da je i Bergüzar dolazila na set s ljubomornim ispadima. Istina ili ne, to samo oni znaju, no Halitova priča definitivno može poslužiti kao scenarij za novu tursku sapunicu. Njegov je brak s puno mlađom kolegicom i dan danas glavna tema, a sve je započelo te 2008. godine, nakon zajedničkog poslovnog puta u Pariz, kada je zbog fatalne crnke ostavio suprugu, glumicu Gizem Soysaldi, koja je u tom trenutku bila trudna i turski su mediji pisali kako je zbog naprasnog razvoda braka odlučila pobaciti.

Halit i Bergüzar vjenčali su se odmah po završetku serije, a to je vjenčanje bilo najudarnija vijest te 2009. godine u Turskoj. S njihovom romansom započeo je trend obožavanja turskih serija. Ne samo da su bili interes domaćih medija, već i stranih, a nakon toga, za oboje su se uloge počele samo nizati. Također, serija ‘1001 noć’, koja se od 2010. godine prikazivala na RTL-u, rušila je sve rekorde gledanosti i kod nas, o Šeherezadi i Onuru se pričalo na kafama, a turističke agencije su zadovoljno trljale ruke jer je broj angažmana za Istanbul neviđeno porastao.

Objašnjavali su tada televizijski stručnjaci, ali i psiholozi da je ‘1001 noć’ izazvala takav interes gledatelja jer su se htjeli odmaknuti od tipičnih ‘zapadnjačkih’ priča i vratiti se tradiciji. S druge strane serija je nudila nešto čedniji sadržaj, a ljubavnih scena gotovo da i nije bilo. Promijenila se televizijska kultura u regionu, a Šeherezadi i Onuru životi jer su otada na meti brojnih paparazza i jedva da mogu izaći iz kuće, a da ih ispred ne dočeka fotoobjektiv.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berguzar Korel (@berguzarkorel)

Izvor: rtl.hr

(S.P.)

Pročitajte još