Najveća želja joj je da unuk Luka progovori: Maja Odžaklijevska živi na selu sa unukom kome je dijagnosticiran autizam

Piše: Azra

Photo: Mirko Tabašević

Jedan od najraskošnijih vokala bivše Jugoslavije, pjevačica Maja Odžaklijevska, oduvijek se hrabro suočavala sa svim životnim izazovima. Maja je od svog pojavljivanja na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije bila istinski autoritet u muzici, zvijezda takvog kova da se nijedan veliki festival nije mogao zamisliti bez njenog nastupa. Bilo da je pjevala na Zagrebfestu, Šlageru sezone, Splitu, Mesamu, Hit paradi…, na svakom je ili osvajala nagrade ili imala zapažene nastupe.  Iz dva braka ima dvije kćerke, Teu i Andreu, kojima je i danas najpouzdaniji životni oslonac. Roditeljsku borbu vodila je kao samohrana majka, zbog čega je svjesno zapostavila karijeru. Prije četrnaest godina odlučila je da stavi tačku na karijeru i uživa u zasluženoj penziji. Godinu dana kasnije starija kćerka rodila je sina Luku, koji je njenom životu dao novi smisao. Nažalost, bezbrižno odrastanje iznenada su prekinuli simptomi autizma, koji su se ispoljili u njegovoj drugoj godini. Od tog trenutka slavna umjetnica u potpunosti se posvetila traženju lijeka za svog mezimca. Luka ima trinaest godina, ušao je u pubertet i još nije porgovorio.

– Njemu je mir bio prijeko potreban. Dobar je, raste, u pubertetu je, hormoni rade, on je razuzdan, kao žiškica, što je i normalno za dijete od 13 godina. Divan je, jedina je muka što još ne govori, iskreno se nadam da hoće, neki su progovorili, neki nikada nisu i to mi je najveća želja – ne gubi nadu Maja.

Photo: Mirko Tabašević

Pjevačica raskošnog vokala početkom ove godine napokon je dobila nacionalnu penziju, što je olakšalo život njene porodice.

– Nije samo novac u pitanju, priznaju vas kao umjetnika koji je nešto stvorio, ko je ostavio trag, kao da su ljudi bili gluhi na činjenicu da sam snimila film za koji sam dobila nagradu, kao da nisam igrala 173 predstave Koštane i onda se pojavi neko i ne znam iz kog razloga je dobije. Sretna sam jer mi to u mnogome olakšava život, ne samo meni, nego i mojoj djeci. Sada mogu da im pomognem dok sam živa, i to mnogo znači, naravno da je život mnogo lakši kada imate, nego kada nemate, ali sam skromna osoba i živjela sam i dok nisam imala – zaključuje Maja.

Izvor: hellomagazin.rs

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti