Jazmin Grimaldi, unuka Grace Kelly: Kćerka konobarice i princa, koju godinama nije želio priznati

Piše: L. K. P.

Nije tajna da je monegaški princ Albert cijelog života bio sklon lijepim ženama, a šuška se i da te sklonosti nije prestao upražnjavati ni nakon što se vjenčao s princezom Charlene. Albert ima dvoje nezakonite djece koju je priznao. Prvo Albertovo dijete je Jazmin Grace Grimaldi, a na svijet je došla nakon afere koju je knez imao s američkom konobaricom Tamarom Rotolo. Tamara i Albert upoznali su se 1991., kad je ona bila na odmoru na francuskoj rivijeri, a u martu 1992. rodila je njihovu kćerku.

Monako je djevojčica prvi put posjetila kada joj je bilo 11 godina, a Albert je očinstvo priznao tek tri godine kasnije. Tvrdio je da je do tada htio sačuvati njen identitet od javnosti, kako bi je zaštitio.

Život u Americi

Jazmin, kojoj je sada 30 godina, živi u Americi i bavi se glumom i pjevanjem, ali i humanitarnim radom. U novembru 2006. posjetila je Fiji, a kasnije je osnovala organizaciju za pomoć djeci koja žive u udaljenim selima na Fijiju.

Jazmin Grace Grimaldi oduvijek je  imala veliku potrebu da može otvoreno govoriti o svom porijeklu, jer ima poznatog oca za čiju se podršku dugo morala boriti. Osim njenog oca, postoji još jedna osoba s kojom se glumica i pjevačica smatra veoma povezanom, a to je njena baka Grace Patricia Kelly, koja je preminula prije 40 godina. Mnogi smatraju da Jazmin veoma liči na svoju baku, koju nije mogla upoznati.

Grace Patricia Kelly ušla je u historiju Monaka kao princeza Grace. Rođena Amerikanka proslavila se kao glumica prije nego što se udala za princa Rainiera III. Imali su troje djece, princa Alberta od Monaka, Stefaniju od Monaka (57) i Karolinu od Hanovera (65). Princeza je umrla 14. septembra 1982. godine nakon teške saobraćajne nesreće.

Uprkos činjenici da je Grace umrla prije nego što je rođena njena unuka Jazmin Grace Grimaldi, Albertova kćerka ima mnogo toga zajedničkog sa svojom bakom, čak nosi i njeno srednje ime.

Vječna inspiracija

Iako je nikada nije upoznala, unuka holivudske dive i princeze nastavlja njenim stopama. U trećoj sezoni serije „The Marvelous Mrs. Maisel“ utjelovila je svoju preminulu baku, iako s monegaškom kraljevskom porodicom nije imala najljepše iskustvo, jer je otac godinama nije želio priznati, na šta ga je na kraju prisilio sud.

– U svjetlu mojih posljednjih glumačkih angažmana, nisam mogla a da se ne prisjetim svojih baka koje su mi vječna inspiracija, Grace i Jean. Nedostajete mi i volim vas – napisala je na Instagramu kao posvetu Grace Kelly i svojoj drugoj baki, Jean.

Iako Grace Kelly nikada nije upoznala, kazala je jedne prilike da je za vrijeme gledanja njenih filmova osjetila povezanost s bakom.

– Kad sam bila mala, mama mi je pokazala njene fotografije, ali tada nisam razumjela da je ona tako velika ikona – rekla je Jasmin.

Jazmin je odrasla u Kaliforniji. Svoju životnu priču s javnosti je podijelila 2015. godine, a uprkos slavnim precima, uspjela je ostvariti normalan život van svjetala reflektora. Naime, nakon dugog sudskog procesa, njen otac Albert je priznao očinstvo i odlučio se upoznati s Jazmine, što je njoj kao 11-godišnjakinji promijenilo život.

– Htjela sam upoznati svog oca, odrastanje bez očinske figure bilo je teško za mene. Drago mi je da se dogodilo tada i ostvarili smo odličan odnos koji je takav ostao i danas – rekla je u jednom intervjuu.

Iako nema kraljevskih prava, Jazmin je finansijski je osigurana do kraja života. Nije odrastala kao dio kraljevske porodice i njena priča je malo drugačija.

Od djetinjstva je pokazivala zainteresiranost za scenu. Pjevala je u crkvenom horu i školskim predstavama. Završila je katoličku školu, a potom studirala biznis na Univerzitetu “Fordham” u Njujorku. Radila je za Ujedinjene nacije i aktivno se od svoje 14. godine bavi humanitarnim radom.

Rođena je 4. marta 1992. Roditelji su joj se upoznali tokom odmora 1991. na Azurnoj obali. Princ Albert zapazio je tada konobaricu Tamaru na teniskom turniru i pozvao je na zabavu.

Ubrzo su uplovili u avanturu, a bili su u kontaktu i po njenom povratku u Ameriku. Ipak, kad se Tamara porodila, princ je prekinuo kontakt s njom.

Detoks od društvenih mreža

Princ Albert ima četvero djece, od kojih dvoje vanbračne. Poslije Jazmin, dobio je i vanbračnog sina u šest godina dugoj tajnoj vezi sa stjuardesom Nicole Coste. Alexander Coste Grimaldi je rođen 2004. Vladar Monaka u početku je odbijao da prizna očinstvo. Tek kad su DNK testovi 2005. pokazali da je on, ipak, otac, princ je priznao svog sina. Prema Ustavu Monaka, vanbračna djeca nemaju pravo na tron.

Vanbračna kćerka kneza Alberta bila je prilično entuzijastična na društvenim mrežama, pokazujući kakav život vodi u New Yorku, ali i Monaku, a bilo je tu i objava iz njene svakodnevice.

Nedavno je sve iznenadila kada je objavila fotografiju na kojoj pozira s polubratom Alexandreom, također vanbračnim sinom princa Alberta, ali i zakonitim blizancima, princom Jacquesom i princezom Gabriellom.

No, doslovno preko noći svemu je došao kraj, a Jazmin Grace Grimaldi se odlučila na drastičan potez i s društvenih mreža izbrisala apsolutno sve fotografije, ostavivši tek dvije, one na kojima pozira.

Osim toga, u „naglaske“ je stavila i obavijest o „detoksu“, odnosno o odmaranju od društvenih mreža, naglašavajući kako je moguće da se taj period i produži. Postavljana su i pitanja je li riječ o marketinškoj strategiji ili naredbi koja je stigla s monegaškog dvora.

Jazmin Grimalidi in the August issue of Harper’s BAZAAR

Inače, na sličan se potez odlučila i u oktobru 2020., kada je zbog promocije novog singla obrisala sve objave.

No, glasnija su nagađanja da je riječ upravo o upozorenju iz palače i to zbog fotografije na kojoj pozira sa sedmogodišnjim blizancima, što se nikako nije svidjelo njihovoj majci, monegaškoj princezi Charlene.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti