Sedam prirodnih metoda protiv grlobolje

Piše: Azra

Grlobolja je česta pojava u hladnim danima. Njeni najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo zimi izloženi zbog grijanja. Umjesto umjetnih preparata i lijekova, donosimo vam nekoliko prirodnih metoda kojima možete na zdrav i jednostavan način otkloniti tu neugodnu bol.

 

  1. Čaj od kajenskog papra

U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, kašiku meda i malo kajenskog papra u prahu (na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego što zakipi. Pijte dok je još vruće.

 

  1. Nanin recept protiv grlobolje

U 250 ml vode dodajte dvije kašike meda i dobro zagrijte (pazite da ne zavri). Maknite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašike soka svježeg limuna. Za jači okus možete dodati i kašikusmeđeg šećera.

 

  1. Mliječni napitak s cimetom

Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašike cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego što mlijeko zakipi i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

  1. Biljni čaj s rakijom

Pomiješajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobit ćete zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašiku meda, limunov sok, đumbir i malo rakije, osjećat ćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

 

  1. Grgljanje

Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i čajne kašike soli. Mješavinu stavite na vatru i prokuhajte. Uzmite veći gutljaj tekućine, zabacite glavu i grgljajte. Tekućinu nemojte gutati, već je nakon desetak sekundi ispljunite.

 

  1. Inhaliranje

Zakuhajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tekućinu u veću zdjelu ili posudu za inhaliranje.

  1. Topli oblog

Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć, uronite u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi, dobro iscijedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi, ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti