Brzo se prave, a još brže pojedu: Recept za najmekše kroasane gotove za 20 minuta

Piše: Azra

Još 1915. godine francuski pekar Silven Klaudije Goj je napisao recept za kroasane. Nekada su se uglavnom pravili prazni, ali otkad postaju prepoznatljiv francuski proizvod, tako “trpe” brojne promjene.

 

Sastojci:

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kesica suhog kvasca

2 dl toplog mlijeka

So po ukusu

1 dl ulja

1 mala kašičica soli

2 kašike kisele pavlake

1 jaje za premazivanje

Susam, kim po želji

 

Priprema:

Prvo razmutiti suhi kvasac u mlijeko i ostaviti da se aktivira. U drugoj posudi izmješate brašno i prašak za pecivo, a potom dodate kvasa, so, ulje i kiselu pavlaku.

Zamijesite tijesto, a po potrebi dodajte brašno kako bi vam smjesa bila mekana, a ne pretvrda.

Od tijesta oklagijom razvite krug, pa isjecite na trougliće i zarolajte kao kiflice.

Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, i prije nego što ih stavite u rernu premažite ih jajetom i pospite susamom ili kimom ako želite.

Kroasane pecite na 180 stepeni 15 minuta.

Izvor: glossy.espreso.rs

(S.B.)

Pročitajte još