Princ Harry se u memoarima okomio i na Kate, krivi je za loš odnos s bratom

Piše: E.M.

Foto: AP, Amazon, Pinterest, WireImage, Splash News

Princ Harry objavio je dugo najavljivane memoare naziva „Spare“ 10. januara, a već idući dan oni su postali najprodavanija publicistička knjiga u historiji. Naslov ”Spare” odnosi se, navodno, na Harryjevu ulogu „zamjenskog nasljednika Monarhije“. Mnogi su ovu knjigu proglasili eksplozivnim štivom, jer je Harry iznio šokantne detalje iz života kraljevske porodice na koje niko nije ostao ravnodušan.

 Fizički sukob s bratom

Osim što je otkrio kako je tokom desetogodišnjeg vojnog iskustva u dvije akcije u Afganistanu ubio 25 ljudi i drogu probao sa 17 godina, svi su pohrlili u knjižare ne bi li saznali koji sočan detalj o njegovom odnosu s bratom Williamom koji je odavno već poljuljan. A, imali su šta i da pročitaju.

Harry tvrdi da ga je William, koji već 40 godina uživa imidž staloženog i smirenog princa, fizički napao zbog njegove supruge Meghan Markle. Harry objašnjava kako ga je brat bacio na pod te da je pao na leđa, razbivši zdjelicu za pse. Iako ga je, kako kaže, molio da mu uzvrati udarac, ovaj to ipak nije uradio. Dalje, piše kako su ga brat i njegova tadašnja djevojka Kate nagovorili da obuče nacističku uniformu. U toj uniformi se jednom prilikom pojavio na kostimiranoj zabavi u alkoholiziranom stanju i završio na naslovnici magazina „The Sun“ zbog čega je doživio medijski linč. Priznao je da mu je ovo najveća životna greška, a kao glavne krivce za ovo navodi Williama i Kate.

Od ljubavi do mržnje

Sudeći prema svemu što je iznio, Kate krivi i za udaljavanje od brata, iako mu se na početku jako dopala. Kada je tek počela da se zabavlja s Williamom, Harry je vidio kao “bezbrižnu, slatku, ljubaznu”.

– Moja providno blesava strana povezivala se s njenom teško prikrivenom blesavom stranom. Kada god sam se brinuo da će Kate biti ta koja će mi uzeti Willyja, tješio sam se mislima o tome da će se sva naša budućnost smijati zajedno i govorio sam sebi kako bi sjajno bilo kad bih imao djevojku koja bi se mogla smijati zajedno s nama – opisuje svoje osjećaje tada.

Ipak, kaže da je nakon Williamovog vjenčanja s Kate znao da je to njegov „oproštaj“ od brata.

– Brat kojeg sam otpratio u Westminstersku opatiju tog jutra je nestao – zauvijek. On nikada više neće biti prvi i najvažniji Willy. Nikada više se nećemo zajedno voziti preko sela Lesota s ogrtačima koji duvaju iza nas. Nikada više nećemo dijeliti kolibu na konju dok učimo letjeti. Ko će nas razdvojiti? Život, eto ko.

Krajem 2013. godine Harry se preselio u Notingham Cottage nakon što su se William i Kate preselili u Kensingtonsku palaču po rođenju princa Georga, kako bi im bio što bliže. Ali, novo razočarenje je stiglo jer ga oni nisu nikada pozvali k sebi.

Sukob Kate i Meghan

Najviše kontroverzi izazvao je navodni sukob Kate i Meghan. Nakon Harryjevog i Meghaninog vjenčanja, pojavila se informacija da je Meghan rasplakala Kate zbog problema s haljinom princeze Charlotte. Zatim, tokom intervjua s Oprah Winfrey 2021., Meghan je rekla da je Kate zapravo bila ta koja je nju rasplakala. Harry je dao više detalja.

Četiri dana prije vjenčanja, Kate je poslala poruku Meghan da joj kaže da Charlottina haljina ne stoji dobro. Iako je Meghan bila spremna da to riješi, Kate je insistirala da sve haljine moraju biti prepravljene. Harry je rekao da joj je Meghan tada iznijela probleme koje je imala sa svojim ocem, Thomasom Marklom, uoči vjenčanja i da se ne može time baviti, a Kate je rekla da zna s čime se Meghan suočava, ali da haljine moraju imati prioritet. Kaže da je potom našao Meghan na podu kako jeca, a Kate je idućeg jutra poslala cvijeće u znak izvinjenja.

Dalje, ovaj sukob je poprimio malo veći obim kada je Meghan ponašanje Kate pripisala hormonima, jer je u to vrijeme tek rodila princa Louisa.

– Rekla sam ti da ne mogu da se sjetim nečega, a ti si rekla da su to moji hormoni – kazala je Kate Harryju, aludirajući na Meghanine riječi.

– O, da! Sjećam se, nisi mogla da se sjetiš nečega, a ja sam rekla da to nije velika stvar, to je trudnički – potvrdila je Meghan.

Kako kaže, Kateine ​​oči su se raširile na Meghaninu potvrdu, a ona je rekla: “Nismo dovoljno bliske da pričaš o mojim hormonima.”

William je tada rekao Meghan da je njen komentar bio “nepristojan” i da “to nije ono što se radi ovdje Britaniji”, dok je pokazivao na nju, a Meghan ga je potom zamolila da “ljubazno skine prst s njenog lica”.

Prve reakcije

Nekoliko dana nakon izlaska knjige, princ i princeza od Walesa viđeni su prvi put u javnosti prilikom posjete stručnjaka za mentalno zdravlje i zdravstvenih radnika u engleskom okrugu Merseyside. Novinari su pokušali dobiti njihovu reakciju na Harryjevu knjigu, ali par je ignorirao pitanje i ležerno ušao u zgradu.

Iako se niko od kraljevske porodice još nije zvanično oglašao o ovome, insajderi palate su otkrili  da se cijela porodica osjeća poljuljano.

– Nadali su se da će sve što je Harry rekao u svojoj knjizi danas biti vijest, a sutra nestati – rekao je.

Međutim, nivo detalja dat u knjizi o specifičnim odnosima sve je stavio pod mikroskop. Konkretno, kažu kako je William “razoren” knjigom, a Kate se osjeća „povrijeđeno i razočarano“, jer joj se ne sviđa što  su “privatne stvari objavljene u javnosti”. Štaviše, kraljevski insajder kaže da je njeno razočaranje naglašeno činjenicom da ju je Harry uvijek opisivao kao sestru koju nikada nije imao, ali sve što je iznio u „Spareu“  govori baš suprotno.

 

 

Pročitajte još