Horoskop za školarce

Piše: Redakcija

 OVAN

Da li je potrebno da vas podsjećamo da vašeg malog Ovna ne drži mjesto, a da će u školi morati da sjedi 45 minuta. Ako do sada niste prakticirali nijednu od postojećih vježbi za koncentraciju, kao što su logičko-matematički zadaci za predškolsku djecu, nije kasno da počnete s njima prvog dana škole. Drugo rješenje za ovaj problem je sport. Ipak, sa sportom budite oprezni, jer bi mogao biti mač s dvije oštrice. Dok vi mislite da troši energiju, dijete je, zapravo, stvara. Pošto ste se do sada uvjerili da vaše dijete neće uraditi ono za šta mu kažete da mora, jasno vam je kako treba da se postavite! Ne govorite mu da se u školu mora ići niti da se mora učiti. Probudite njegov takmičarski duh tako što ćete mu objasniti da nije pobjednik onaj ko prvi uradi zadatak, nego onaj ko ga uradi tačno.

Motivirajte svog prvaka – Objasnite mu da će na kraju školske godine svaki takmičar iz razreda dobiti diplomu i da će se tačno znati ko je prvi, a ko posljednji.

Motivirajte svog osnovca – Podsjetite svoju energičnu djevojčicu da s drugaricama napravi plesnu grupu, a dječaka podstaknite da napravi svoj fudbalski tim.

Motivirajte svog srednjoškolca – Da uči historiju, jer će mu to biti najteži predmet u ovoj školskoj godini. Predočite mu da smisao historije nije u pamćenju datuma iz prošlosti, nego u jasnijem sagledavanju budućnosti.

BIK

Bikovi se teško pokreću, ali se još teže zaustavljaju, što znači da je potrebno pronaći snažan motiv zbog kog će učenik Bik, bez obzira na uzrast, početi da uči. Kada jednom počne, on neće prestajati. Iako neke psihološke škole tvrde da ne treba podmićivati dijete, u slučaju vašeg Bika materijalno potkupljivanje bilo bi savršen pokretač. Zato vam predlažemo da poslušate onaj psihološki pravac koji tvrdi da je odgajanje po principu kazne i nagrade efikasno i preporučljivo. Dakle, promijenite tačku posmatranja i nemojte svoje dijete potkupljivati, već ga motivirajte određenom novčanom sumom koju ćete mu isplatiti na kraju godine. Dogovorite se da će se početna cifra smanjivati sa svakim neuspjehom, a povećavati sa svakom peticom. Upustite se u ovu igru i vidjet ćete da će vaš Bik dati sve od sebe.

Motivirajte svog prvaka – Da obori vlastiti rekord u pisanju domaćeg zadatka. Obavezno koristite štopericu i ne pribjegavajte lažiranju podataka, jer će vas mudri Bik razotkriti.

Motivirajte svog osnovca – Da počne stvarati umjetnička djela. Ako kaže da želi instrument ili uljane boje, kupite mu ih.

Motivirajte svog srednjoškolca – Da danas uradi ono što mora, kako bi sutra mogao raditi ono što želi. Ako to uspijete, nećete imati nikakvih problema.

 BLIZANCI

Svaki put kada se Blizanac vrati s časova, pitajte ga šta se tog dana dešavalo u školi. Hoćete li mu zaista povjerovati na riječ kada odgovori “ništa”? Možda će neko pomisliti da vaše dijete laže, ali to nije istina. Njega samo mrzi da detaljno prepričava događaj, a ako baš budete insistirali, ponudit će vam kraću verziju. Iako blizanačka opravdanja sadrže riječ “slučajno”, vi ipak ništa nemojte prepuštati slučaju, već redovno posjećujte razrednog starješinu. S vremena na vrijeme prelistajte sveske svog djeteta. Time ćete možda narušiti njegovu privatnost, ali ćete zato sigurno spriječiti svoju sutrašnju glavobolju. Ako vam se ovaj prijedlog ne dopada, onda se potrudite da svoje dijete manje slušate, a više posmatrate.

Motivirajte svog prvaka – Bilo bi veoma dobro da sa svojim prvakom svaki dan ponovite ono što su radili u školi.

Motivirajte svog osnovca – Nemojte mu dozvoliti da odraste prije vremena i ubijedite ga da zrelost podrazumijeva mnogo odgovornosti.

Motivirajte svog srednjoškolca – Možda će vam ovo zvučati apsurdno, ali najefikasnije ćete motivirati mladog Blizanca ako mu ne budete gledali kroz prste.

 RAK

Do sada ste mu morali poklanjati mnogo pažnje i ljubavi, a od sada ćete morati još više. Svaka nova školska godina za Raka predstavlja ponovnu opasnost od neprihvatanja ili odbacivanja. Ako vaš prvak insistira da ga vodite u školu, predložite mu da to bude samo do ulaza u dvorište, kako ga drugovi ne bi proglasili maminom mazom. Obećajte mu da ćete stajati na kapiji sve dok vam ne mahne s prozora učionice. Bez obzira na to u koji razred ovog septembra kreće, obavezno ga fotografirajte za uspomenu. Ako vam u bilo kom trenutku zasmeta njegovo neprestano prepričavanje školskih događaja, ili ako vam dosadi što svakodnevno traži da mu bar malo pomognete, sjetite se roditelja nekog Blizanca koji neće ništa da ispriča, ili roditelja malog Lava koji ne želi da mu se pomogne, mada ne zna da uradi zadatak. Pomislite na njihove muke i čvrsto zagrlite svog Raka.

Motivirajte svog prvaka – Tako što nećete izgovarati rečenicu “ti si sada odrastao”, jer ćete ga time uplašiti bez razloga.

Motivirajte svog osnovca – Da se druži s vršnjacima. Dozvolite mu da ih dovede kući i pomozite da napravi prijatnu atmosferu.

Motivirajte svog srednjoškolca – Pohvalama. Budite umjereni u kritikama i neumjereni u komplimentima na račun njegovog izgleda, snalažljivosti ili učenja.

LAV

Ako vas Lav-prvak zamoli da mu kupite radnu stolicu za odrasle, s koje nogama ne može dodirnuti pod, obavezno mu ispunite želju. Stvar je u tome što on trenutno ne može procijeniti visinu, jer je u svojim očima postao jako velik. Spomenuta stolica treba da bude prva i posljednja stvar koju ćete mu dati unaprijed, jer od danas pa nadalje u vašem odnosu mora vladati pravilo “ko zasluži, taj dobije”. Vaš Lav će tokom svog školovanja sigurno u mnogo čemu biti najbolji, a na vama je da mu pomognete da u tome uspije. I zapamtite – vaše dijete nije mekušac i zato ga slobodno kaznite ako treba, jer zabrana je za Lava odličan izazov da pokaže koliko je dobar. Svoje dijete morate stalno motivirati, jer će se ponosni Lav kod prvog neuspjeha odmah razočarati i odlučiti da napusti sve što je počeo.

Motivirajte svog prvaka – Postavite njegov radni sto tik uz očev, čak i ako je u pitanju djevojčica Lav. Dajte mu na važnosti i obavezno ga, svakoga dana, pitajte za mišljenje.

Motivirajte svog osnovca – Da krene na neku vannastavnu aktivnost i počne s pripremama za takmičenje, jer će ove godine sigurno osvojiti zlatnu medalju.

Motivirajte svog srednjoškolca – Ako nemate dovoljno novca da ga pošaljete na fakultet u inozemstvo, podsjetite ga na to da odlični učenici mogu dobiti stipendije.

DJEVICA

Red, rad i disciplina su ime, prezime i nadimak za dijete rođeno u znaku Djevice. S njegovog radnog stola već je obrisana prašina, a sveske i udžbenici su umotani u zaštitne omote, jer dijete Djevica uvijek spremno dočekuje 1. septembar. Ako je riječ o prvaku, morat ćete mu pomoći u pripremama, jer njegova motorika nije dovoljno razvijena da bi zadovoljio lične standarde. Djevica je zamislila savršeno zarezanu olovku, ali ćete, na početku godine to savršenstvo morati postići upravo vi. Ne brinite, nećete mu dugo pomagati, jer će Djevica vrlo brzo konstatirati da ste aljkavi i da će sama sve uraditi brže i bolje od vas. Ako vaša Djevica nije odličan učenik, jedini krivac ste vi, jer ova djeca ne ostvaruju svoj maksimum samo onda kada roditelji vode ekscentričan ili neuredan život. Ako svom djetetu osigurate minimalne uvete u vidu mira, tišine i higijene prostora u kom boravi i uči, dobit ćete učenika generacije.

Motivirajte svog prvaka – Da za svoj rođendan bombonama počasti drugove iz razreda, jer je to odlična prilika da vaša neupadljiva Djevica postane zvijezda odjeljenja.

Motivirajte svog osnovca – Da stekne prijatelje. Problem je u njihovoj namćorastoj prirodi zbog koje mogu biti odbačeni od ostale djece.

Motivirajte svog srednjoškolca – Da drži privatne časove mlađim učenicima, jer će mu se tako oni iz njegovog razreda diviti što na račun svog štrebanja lako dolazi do džeparca.

VAGA

Vaga će vam dati tačno onoliko koliko zahtijevate, pa nemojte biti skromni u očekivanjima. Od djeteta zahtijevajte da bude odličan učenik. Objasnite mu da u školi ne treba pronaći zlatnu sredinu, već mora ići u krajnost zvanu petica. Dakle, zahtijevajte mnogo i ne padajte na suze dok vas ubjeđuje kako više nema snage da ponavlja istu lekciju. Pauza između učenja treba da bude aktivna, jer mu se koncentracija neće vratiti ako vrijeme iskoristi za gledanje televizije. Vage su u djetinjstvu energične i vrijedne, ali tokom odrastanja mogu da se ulijene. Čim primijetite prve naznake inertnosti, krenite u borbu ličnim primjerom. Prihvatite se nekog posla i zovite Vagu da vam pomogne. Učenje nemojte tretirati kao nešto što ima prednost u odnosu na dosadne kućne poslove, jer će Vaga to zloupotrebljavati. Na njen komentar “ne mogu da ti pomognem jer moram da učim” slobodno uzvratite “učit ćeš kasnije”.

Motivirajte svog prvaka – Da nauči slova tako što će imati najljepšu svesku u razredu. Pernica mora biti moderna da bi je Vaga koristila.

Motivirajte svog osnovca – Da krene na tenis ili odbojku. Djevojčicu podstaknite da se lijepo oblači za školu, jer će tako uzbuđeno isčekivati svaki novi školski dan.

Motivirajte svog srednjoškolca – Da napravi udruženje koje će se boriti za zaštitu svega onoga što je u skladu s Vaginim interesovanjima.

 ŠKORPIJA

Dijete Škorpija ne priča mnogo i gleda svoja posla, a vi ćete morati dobro gledati šta ono radi. U školi mogu da mu se dese razne neprijatnosti na koje vam se Škorpija neće žaliti kada dođe kući. Vaše dijete neće odreagirati na prvu uvredu koju mu vršnjaci upute, već će trpjeti veoma dugo. Na kraju će eksplozivno odreagirati na neku beznačajnu sitnicu i vratiti za sve što su mu do tada uradili. Zato postoji šansa da ga proglase glavnim krivcem, a kada ga jednom tako etiketiraju, teško će se od te kvalifikacije osloboditi. Pomozite mu da na samom početku stvori imidž dobrog djeteta, kako bi ga dobar glas pratio do kraja školovanja. Redovno posjećujte učiteljicu i informirajte se o svim dešavanjima na časovima i van njih. Kada ne ispuni svoje zadatke, kaznite ga bez mnogo riječi, jer Škorpija zna da je pogriješila, pa bi vaša čangrizavost mogla imati negativan efekt.

Motivirajte svog prvaka – Da se takmiči s učiteljicom tako što će prije nego što ona to izgovori, on već znati koja lekcija se tog dana uči.

Motivirajte svog osnovca – Pokažite mu kakva se reakcija izaziva sipanjem sode bikarbone u sirće i hemija će postati njegov najomiljeniji predmet.

Motivirajte svog srednjoškolca – Recite mu da od ocjena zavisi njegov mir. Ukoliko želi da ga ostavite na miru, morat će da vas se oslobodi peticama.

 STRIJELAC

Ako na Strijelčevo pitanje “zašto moram da idem u školu” odgovorite “zato što ja tako kažem”, napravit ćete od njega doživotnog oportunistu. Čak i ako mu date tačan odgovor, Strijelac će nerado odlaziti na časove. Djevojčicama najviše smeta to što moraju da se češljaju, a dječacima što na čas ne mogu ponijeti praćku ili strijelu. Strijelčev karakter je teško ukrotiv i protivi se svakom oblikovanju. Ne smijete odustati od odgajanja, bez obzira na to što će mali Strijelac kada odraste tvrditi kako je odgojio samoga sebe. Pravu transformaciju doživljava kada krene u srednju školu, pa ćete odjednom primijetiti da vaše dijete želi biti odličan učenik, ali ne želi otvoreno pričati o svojim ambicijama. U svakom slučaju, kako vrijeme bude odmicalo, tako će Strijelac biti sve bolji učenik, pa ćete na kraju od nekoga ko je osnovnu školu jedva završio dobiti doktora nauka.

Motivirajte svog prvaka – Da brzo i tačno uradi domaći, kako bi mu što više vremena ostalo za igru. Na ovaj način Strijelac će rado izvršavati svoje obaveze.

Motivirajte svog osnovca – Upišite ga u streljački klub, jer ćete mu tako pomoći da se na časovima bolje koncentrira.

Motivirajte svog srednjoškolca – Prijedlogom da nakon gimnazije upiše fakultet u inozemstvu. Podsjetite ga da u inozemstvo odlaze samo najbolji učenici.

JARAC

Jarac u kući i Jarac u školi ponekad su dvije različite osobe. Ako spadate u roditelje koji svom djetetu sve daju na tacni, mali Jarac se kod kuće neće mnogo truditi, ali će u školi ipak pokazati zavidnu ambicioznost. Jarac na času i Jarac na odmoru također su različite ličnosti. Drugovi će mu van nastave nametnuti ulogu nezavisnog arbitra, koju će on savjesno obavljati. Zbog izrazite objektivnosti djeca Jarčevi lako nameću svoj autoritet vršnjacima, ali se s autoritetom nastavnika teško bore. Ponekad od straha pred njima ne mogu ni da progovore. Zamolite učiteljicu svog mališana da mu što češće postavlja pitanja i da mu kliještima izvlači odgovor. Djetetu pomozite tako što ćete mu objasniti da će brže naučiti lekciju ako je glasno čita i još glasnije prepričava.

Motivirajte svog prvaka – Ne zaboravite da ga za svaku peticu poljubite i pohvalite pred svima.

Motivirajte svog osnovca – Objasnite mu da će ga stariji više poštovati ako bude odličan učenik. Na ovaj način će dijete Jarac učiti redovno.

Motivirajte svog srednjoškolca – Pokažite bezrezervno povjerenje u njegov izbor o čemu god da se radi. Napomenite mu da nije sramota ako ponekad odustanete od ranije donesene odluke.

VODOLIJA

Poznato vam je da djeca mogu biti surova i gruba u međusobnom ophođenju, ali vjerovatno niste znali da Vodolije prednjače u tome. Možda vam je do sada bilo simpatično što vaše dijete nema dlake na jeziku, ali ćete uskoro morati sankcionirati ovakvo ponašanje za njegovo dobro. Objasnite Vodoliji razliku između toga šta znači reći istinu, a šta uvrijediti nekog, i ona će shvatiti gdje griješi. S druge strane, dijete Vodolija ponekad pokazuje preveliku mrzovolju za jednog mališana, ali ne brinite jer će i pored toga uspjeti pronaći svoje mjesto u svijetu. Vodolija će, ako treba, promijeniti svijet samo da bi se u njemu bolje osjećala. Kada vam se bude žalila na školski sistem i nepravdu, podsjetite je da je budućnost pred njom i da će imati šansu jednog dana napraviti reformu školstva.

Motivirajte svog prvaka – Tako što ćete mu pokazati da niste sveznalica, nego da ste i vi morali da učite redovno.

Motivirajte svog osnovca – Jednim kompjuterom, ali insistirajte na redoslijedu – prvo domaći, pa onda internet i igrice.

Motivirajte svog srednjoškolca – Nećete morati da ga motivirate. Vaš srednjoškolac je odavno zagledan u svoju budućnost i već ima plan. Samo mu pomozite da ga ostvari.

RIBE

Vaše dijete je vrlo bistro, ali imajte na umu da najviše od svega voli plivati u mutnom. Riba mora pobjeći kontroli, makar to bio i odlazak u biblioteku bez ičijeg znanja. Vi, naravno, možete izigravati detektiva, ali se ne nadajte da ćete ikada ostvariti apsolutnu kontrolu. Što ga rigoroznije budete kontrolirali, vaše dijete će sve vještije izmicati. Slobodno manipulirajte i pronađite odgovarajuću mjeru između slobode i kontrole tako što maloj Ribi nećete reći da znate gdje i s kim je danas provela školski odmor. Pomozite svom djetetu da se istrči i ispriča vam i ono što je trebalo da bude vječna tajna. Vodite računa da ga grdnjom i zabranama ne udaljite od sebe i naučite svoje dijete kako nema ničeg vrijednijeg od istine. Istini za volju, to je trebalo da ga naučite prije polaska u školu, mada za istinu, nikad nije kasno.

Motivirajte svog prvaka – Da mu sveske budu uredne i da sam pakuje knjige za sljedeći dan. Insistirajte na tome kako on treba vas podsjećati da mu pregledate domaći, a ne vi njega.

Motivirajte svog osnovca – Da vam kaže koji su mu predmeti omiljeni, kako biste mogli pratiti koliko pažnje posvećuje predmetima koje ne voli.

Motivirajte svog srednjoškolca – Da bude praktičan i da se odluči za zanimanje koje će zadovoljiti njegove afinitete i talente, ali i od kog će jednog dana moći da živi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti