Alen Islamović na skijanju u Austriji puni baterije za nove koncerte

Piše: Lejla Bejdic

 

Kada pomislimo na najbolje muzičke zvijezde s prostora Jugoslavije, jedno ime koje se nađe tu jeste i legendarni Alen Islamović. Slavni pjevač koji je otpjevao i neke od najvećih hitova „Divljih jagoda“, kao i „Bijelog dugmeta“, vrlo rado je viđen gost u „Azri“ te se uvijek i rado odaziva na naše pozive.

Prethodnih sedam dana Alen je s društvom iz Bihaća i Zagreba boravio na skijalištu Obertauren. Planinski gradić koji je smješten na nadmorskoj visini od 1630 do 2313 metara. Spada u pokrajinu Salzburg. Staze se protežu na gotovo 100 kilometara, što je sami raj za skijaše.

Gradić je poznat i po tome da su tu davno i „Beatlesi“ snimali svoj film „Help!“, pa su u centru podigli i njima spomenik.

– Nažalost, nas su pratili dani mećave i magle pa smo odskijali nekoliko dana. Dobra druženja su bila po hotelu gdje smo koristili saune i zatvoreni bazen do mile volje. Navečer uz gitaru u apartmanu smo dokasno uživali u vinima i suhim mesnatim delicijama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Odmor u planini je uvijek izbacivanje neke negativne energije i punjenje baterija za nove koncerte – kaže Islamović, koji je uradio i fotografije samo za „Azru“.

„Dugme“ se priprema za USA turneju u martu i, kako Islamović kaže, jedva čeka nastupe, jer odavno nije bio u USA, gdje ima mnogo prijatelja. Kultni album “Motori” grupa “Divlje jagode” objavila je 1982. godine. Istoimena pjesma u potpunosti je obilježila to izdanje i tadašnju muzičku scenu, a odolijeva zubu vremena i danas. Prošlo je 40 godina od objavljivanja ovog hita, a povodom ovog velikog jubileja nekadašnji članovi “Jagoda”, predvođeni Alenom Islamovićem, okupili su se i snimili singl naziva “Sudnji dan”.

– Meni jako važan album, koji je postigao najveći tiraž u opusu „Divljih jagoda“. Dvostruko je dijamantni. Ja sam na albumu „Motori“ odsvirao bas, otpjevao i napisao sve tekstove. Drago mi je da sam i na ovom singlu „Sudnji dan“ okupio svoje stare članove „Jagoda“, uživali smo u studiju i mislimo da smo poslali dobru poruku. Moja poruka ovom pjesmom je da se trebamo voljeti još više u inat podmuklim i zlim ljudima koji siju vatru ognjenim mačem i prijete. Moj grad Bihać ovih dana ima izbore za gradonačelnika i on je na rubu provalije;  da li svjetlo, da li tamu odlučujemo. Razum Bišćana treba da pobijedi i treba da pobijedi čovjek sposoban, iskusan, šarmantan, dokazan. Vjerujem da će Bišćani donijeti ispravnu odluku.

Pročitajte još