Bonton: Pravila lijepog ponašanja koja biste trebali znati

Piše: Azra

Pravila lijepog ponašanja ili bonton danas se više nigdje ne uči, ni u školi ni kod kuće, a prije je to bio gotovo obavezni predmet. Prisjetili smo se nekih nekad važnih pravila od kojih su neka zastarjela, neka još vrijede, a neka su posebno čudna.

Neke od ovih stvari danas se čine zastarjelim, no s ovim pravilima lijepog ponašanja su mnogi odrasli. I o tome nije bilo rasprave, ovako ste se morali ponašati, pogotovo u javnosti. Upravo zbog toga smo odlučili napraviti spisak svakodnevnog lijepog ponašanja koji će vas podsjetiti zašto je itekako važno, ali i vrlo lijepo pridržavati ga se.

Zlatno pravilo

Kod djece je jedno pravilo bilo gotovo sveto. Ako ne bi želio da neko to tebi napravi, nemoj to onda raditi drugom.

Rukovanje

Nikada se ne rukujte dok sjedite. Kad vam neko priđe, ustanite od stola i zatim se rukujte, neovisno o spolu druge osobe.

Hvala i molim

Uvijek govorite riječi „hvala“ i „molim“.

Saslušajte druge

Nemojte prekidati druge dok pričaju.

Pozdrav

Uvažavajte ljude oko sebe. Na poslu uvijek pozdravite ljude koje srećete, kao i u hodniku ili u ulici u kojoj živite.

Nema raspravljanja sa starijima

Čak ni ako ste imali dobru misao i bili u pravu. Sa starijima se ne raspravlja.

Prepuštanje sjedala

U gradskom prevozu sasvim je normalno starijem ustupiti mjesto. Također, prije su muškarci i dječaci redovno prepuštali mjesto ženama i djevojkama. Dobro, i danas se nekome omakne da ustane u tramvaju.

Gašenje mobitela

Ugasite telefon tokom sastanaka, neovisno o tome gdje se sastanak održava. Nije pristojno držati telefon na stolu ni tokom (poslovnih) ručkova i večera.

Predstavite druge

Uvijek predstavite ljude s kojima ste u društvu osobama koje srećete. Tako ćete osobama koje su u vašem društvu pokazati da su cijenjene bez obzira na njihov status, prisnost s vama ili vaš odnos na radnom mjestu.

Pozdravni poljubac

Pozdravni poljubac u obraz uvijek se prvo daje s desne strane, a onda s lijeve.

Ne pravite se važni

Prije ere društvenih mreža, praviti se važnim smatralo se nepristojnim. Niko nije želio da ga prozovu hvalisavcem i skromnost se poticala.

Ne govorite punim ustima

O ovome se nije ni razmišljalo i to nikome nije ni padalo na pamet. Danas se dugi govori drže uglavnom tek nakon zalogaja.

Uvijek se predstavite

Uvijek se predstavite, posebno kada razgovarate s nekim putem telefona ili emaila. Nipošto nije zabavno ukoliko nekoga zovete na telefon i odmah upitate možete li razgovarati s osobom A. Na taj način vaš sagovornik ne zna s kim razgovara niti će nužno imati volju da s vama ostvari kontakt.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti