Djeca mogu biti veoma izbirljiva u hrani. Mogu osjetiti zeleni list špinata kilometrima daleko, a hrskava mrkva će ih navesti da bježe i da se sakriju. Ponekad morate biti lukavi i prikriti zdrave namirnice tamo gdje ih oni ne očekuju. Ishrana djece ne smije biti siromašna mastima, jer su one neobično važne za formiranje mozga i brojnih struktura tijela. Ne smijemo zaboraviti ni tekućinu, a najbolje piće je voda. Kućica od jabuke, stabla od kivija, medo kao palačinak, vuk od energetske pločice… Ili sova od narandže, kivija, jagoda, borovnica… samo su neke od ideja. Donosimo nekoliko omiljenih kreativnih ideja za dječije obroke koje je super lako napraviti i sigurni smo da će se djeci svidjeti.
Ptičice nudle
Sastojci:
pakovanje špageta
Za ćufte:
mljeveno meso
1 manja glavica crvenog luka
1 čehno bijelog luka
so i biber
1/4 šolje prezle
maslinovo ulje
1 jaje
Priprema:
Propržite mljeveno meso. Pirjajte tri minute dok povrće ne omekša. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, prezlu, so i biber. Vlažnim rukama oblikujte mesne okruglice i prebacite ih u pleh. Pecite u rerni 15-20 minuta.
Špagete:
Skuhajte špagete u ključaloj slanoj vodi dok ne omekšaju, ali ostanu čvrste za grickanje. Dodajte sos za tjesteninu po želji i prelijte naribanim parmezanom. Zatim možete napraviti oči tako što ćete dva komada sira izrezati na krugove i dodati masline za oči i mrkvu za nos i stopala.
Snježni uštipci
Sastojci:
2 i po šolje žutog kukuruznog brašna
1 i po šolja pšeničnog brašna
1 kašičica soli
2-3 kriške domaćeg sira
1/3 šolje maslinovog ulja
mineralna voda prema potrebi
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte izgnječen sir. Zatim dodajite mineralnu vodu, da smjesa ne bude suviše rijetka a ni suviše gusta, da može kašikom lijepo da se sjedini. Izlijte u podmazane kalupe i pecite na 230 Celzijevih stepeni otprilike pola sata.
Uspavani medo
Sastojci:
jaja
voda
so i biber
smeđa riža
u omlet možete dodati sir i proteine po želji
Priprema:
Omlet:
Umiješajte jaja, vodu, so i biber u maloj posudi dok se ne sjedine. Zagrijte puter u tavi s neprijanjajućim slojem na srednje jakoj vatri. Lagano stavite kuhane dijelove od ivica prema sredini tako da nekuhana jaja mogu doći do vruće površine tave, dok se potpuno ne skuhaju.
Riža:
Skuhajte smeđu rižu. Toplu rižu razvaljajte u kuglice, dvije male kuglice za uši i jednu veću za glavu. Možda biste čak htjeli dodati i malu ruku. Koristite malo sira za nos i unutrašnjost ušiju. Skuhajte svoj omlet ili palačinku i prevucite ga preko rižnog medvjedića. Drugi omlet savijte u jastučić i stavite pod glavu medvjeda.
Medo palačinke
Sastojci:
Za palačinke:
200 g pšeničnog brašna
50 g pšeničnog glatkog brašna
½ vrećice praška za pecivo
½ kašičice soli
2 kašike šećera
300 ml mlijeka
2 jaja
40 g rastopljenog putera
Za ukrašavanje:
100 g Lino lade
Priprema:
Pomiješajte brašna, prašak za pecivo, so i šećer. Mlijeko razmutite sa žumancima i puterom. Dodajte suhu smjesu u tekuću i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca. Na nauljenoj tavi i laganoj vatri ispecite palačinke i za svaku veću ispecite tri manje i tri mini. Na tanjir položite veću palačinku, dvije manje za uši i jednu manju za njušku. Razradite Lino ladu i stavite u špricu za ukrašavanje. Nanesite Lino ladu, kako biste oblikovali oči, usta, obrve, uši i dr.
Lav od makarona i jaja
Sastojci:
300 g makarona
2 jaja
1 kašika putera
so
vegeta
100 ml mlijeka
Priprema:
Skuhajte makarone u vodi. Nakon što ste ih dobro skuhali, ocijedite ih. U tavu na zagrijanoj ringli stavite kašičicu putera i neka se otopi. Izmutite jaja i mlijeko skupa i uspite u tavu. Servirajte omlet i okolo stavite makarone u obliku lavove grive. Za oči, njuškicu i uši koristite tikvicu i paradajz.
Životinjske žitarice
Sastojci:
zobene pahuljice
mlijeko
svježe voće
hljeb
puter od kikirikija
bademi
Priprema:
Možete kreirati razne vrste zabavnih životinjskih lica sa zobenom kašom i voćem. Koristite banane i borovnice za oči te jagode za stvaranje drugih elemenata.