Zaboravite na hljeb: Pripremite jogurt lepine bez kvasca i fine balon lepine

Piše: Azra

Donosimo vam recept za odlične lepine koje se prže u ulju, ali mogu se ispeći i u rerni, tada su manje masne. Također, tu su i balon lepine odlične za puniti mesom i povrćem

Recept za jogurt lepinje

Sastojci:

550 g brašna

300 ml jogurta

1 kašika šećera

1 kašika soli

1 kašika sode bikarbone

1 kašika praška za pecivo

ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte jogurt, šećer, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u frižider na 10 minuta. Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica. Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjura i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće.

Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u rerni.

Ove lepine fantastično idu uz svježi sir i vrhnje, ajvar, kajmak, pekmez.

Recept za balon lepine

Možete napraviti drugu varijantu lepina, tzv. balon lepine koje imaju mekanu koru i veliki otvor unutar nje, što je savršeno za umetanje mesnih delicija, ili jela od povrća, sira…

Pročitajte još