Smrt Saše Petrovića rastužila cijeli region: Bio je previše brz za jedan život

Piše: L. K. P.

Tužna vijest o smrti bh. glumca Aleksandra Saše Petrovića potresla je cijeli region. Izgubio je bitku s bolešću u 62. godini života. Posljednjih mjeseci potpuno se bio povukao iz javnosti.

Vijest o smrti glumca potvrdio je na društvenim mrežama bh. režiser Srđan Vuletić.

– Dragi Sale, nadam se da si na boljem mjestu. Hvala za sve, napisao je Vuletić na Facebooku, uz odlomak iz filma „Teško je biti fin“ na kojem su zajedno radili.

Upravo Vuletić je u filmu „Teško je biti fin“ omogućio Petroviću njegovu prvu glavnu filmsku ulogu, a za koju je dobio “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

Aleksandar Saša Petrović rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu.

Glumio je u 15 filmova i dvije serije. Publici će ostati prepoznatljiv po brojnim ulogama u filmovima i TV dramama kao što su „Ničija zemlja“, „Ovo malo duš“, „Hajde da se volimo“, „Kuduz“, „Gori vatra“, „Ljeto u Zlatnoj dolini“ i „Nafaka“ te popularnoj seriji „Lud, zbunjen, normalan“.

Poznat je i po ulozi u kultnoj sarajevskoj predstavi Audicija.

Ipak, mnogi ga se sjećaju i kao Čakija iz filma „Hajde da se volimo“. Tu je bio ludo zaljubljen u Lepu Brenu, a njegove replike mnogi i danas citiraju.

Brojni Sašini prijatelji, kolege i javne ličnosti oprostili su se od njega.

Lepa Brena oprostila se od glumca Saše Petrovića.

– Teško je opisati tugu riječima. Napustio nas je prerano. Ostat će mi u sjećanju njegova ljudska toplina i senzibilnost koju je nosio u svojoj duši. Nadam se da je sada u boljem društvu i okružen velikanima kojima i pripada. Neka mu je vječna slava – rekla je Brena za srbijanske medije.

Među onima koji su se javno oprostili od bh. glumca je i njegova kolegica Jasna Beri.

“Dragi Saša, prerano si nas napustio. Neka te anđeli čuvaju ma gdje bio”, napisala je Jasna Beri.

Ikonom urbanog Sarajeva smatra ga Jasmin Duraković, bh. redatelj i novinar, koji se također riječima hvale oprostio od legendarnog Saše.

– Otišao je Saša Petrović. Glumac. I to veliki. Rekao bih – maestro filmske glume. Bio je, kao vrlo mlad, ikona urbanog Sarajeva zlatnih osamdesetih. Od tada ga i znam. Radili smo zajedno na filmu ‘Nafaka’. Nezaboravno iskustvo. Svaka scena koju smo radili. Naročito mi je draga jedna od finalnih u filmu. Te scene nije bilo u scenariju, ali se on borio za svoj lik i obećao sam mu da ćemo je uraditi posljednjeg dana ukoliko ne padne mrak. Ispala je jedna od najboljih u filmu. Radili smo prije nekoliko godina i igranu tv seriju “Dobrodošli u Orijent Express’. Nakon toga je malo snimao, bolest je činila svoje. Teško je večeras zaspati u Sarajevu. Njegova velika ljudska i glumačka duša ove noći leti u nebo, napisao je.

Pogođen viješću o smrti prijatelja Đuro se od njega oprostio na Instagramu zajedničkom fotografijom iz djetinjstva.

“Jučer je otišao najbolji glumac naše generacija i moj drug od ranog djetinjstva. Bio je prvi u svemu. Bio je previše brz za jedan život. Zbogom Sale. Putuj mirno, pajdo. Toliko toga smo prošli zajedno”, napisao je.

Saša i Đuro su odrasli zajedno u Sarajevu, a potom su nastavili sarađivati profesionalno. Njihov prvi zajednički projekt bila je kultna “Audicija” iz 1985. godine, potom su sarađivali i na filmu “Ovo malo duše” Ademira Kenovića u kojem je Saša igrao lik Latifa, a Đuro Ibrahima.

Emir Hadžihafizbegović se na Facebooku oprostio od velikog prijatelja i kolege koji nas je iznenada napustio.

“Otišao je moj brat Saša Petrović. Vijest me zatekla na snimanju filma u Hrvatskoj. Ne mogu ni procesuirati ni racionalno se odrediti prema toj informaciji koju mi je prije 15 minuta putem SMS-a poslao Pjer Žalica. Ne znam na zašto objavljujem ova post. Valjda je to odbrambeni mehanizam od nevjerice i suza koje mi nekontrolisano teku”, naveo je.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti