Tužna sudbina jedne od najboljih jugoslovenskih pjevačica: Teško djetinjstvo i gubitak obje sestre u kratkom periodu

Piše: Azra

Jadranka Stojaković rođena je u Sarajevu 1950., a preminula je u Banja Luci 2016. Bila je bosanskohercegovačka i jugoslavenska kantautorica zabavne muzike.

Rođena je Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju (dječje emisije Televizije Sarajevo), te napisala uvodnu temu za XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. do 2012. živjela je u Japanu, kad se preselila u Banjaluku. Bolovala je od multiple skleroze. Posljednje dvije godine provela je u katoličkom domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banja Luci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gordana D Ristić (@gordanadristic)

njen život mnogi opisuju kao jedan od najtragičnijih među poznatim ličnostima na prostorima bivše Jugoslavije. Od početka joj život nije bio lak.

– Život mi je bio težak još od djetinjstva. Do pete godine živjela sam s majkom, koja se selila iz mjesta u mjesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. Međutim, i oni su se selili po cijeloj Njemačkoj, Norveškoj i Španiji– pričala je Jadranka Svojevremeno za magazin Story.

Kako je priznala, jedno vrijeme joj je bilo dobro u Japanu. Ali kada su počeli ratovi na našim prostorima, počela je psihički da posustaje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gordana D Ristić (@gordanadristic)

– Samo sam razmišljala ko je od mojih živ, ko mi nije živ… Japan tada još nije priznao Bosnu i Hercegovinu, a meni je istekao pasoš. Naravno, oni su mi obezbijedili dokumenta koja su bila potrebna da bih ostala tamo, ali kući nisam mogla. U Sarajevu sam imala rodbinu i tetku koja je umrla od gladi, ali nisam imala kud, prisjećala se Jadranka svojevremenom.

Papire je uspjela da dobije, ali u ratu je osim članova porodice izgubila i stan.

–Ostala sam bez svog stana u rodnom Sarajevu, u njega je ušao neki čovjek koji ga je poslije rata, dok sam još bila u Japanu, preprodao.

Velika tragedija joj se dogodila kada joj je preminula sestra.

Kada je došla u iz Japana kako bi sahranila sestru, na putu ka groblju je poginula njena druga sestra u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila automobilu koji je bio ispred Jadrankinog.

(S.B.)

Pročitajte još