Ko je legendarna Selma iz kultne pjesme Bijelog dugmeta

Piše: Azra

U stihovima velikog hita „Selma“, grupe Bijelo dugme,  koje je pjevao Željko Bebek, krije se zaista zanimljiva priča.

Tekst je napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak, još 1949. godine, a posvetio ju je Selmi Borić, u koju je bio zaljubljen. Selma se, kako je ispričala u jednoj emisiji, sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala svega 16 godina. Već tada, pjesnik je pokazao simpatije prema njoj.

Wikipedia

Selma je rođena u Zenici, ali je u školu išla u Sarajevu. Često je putovala kući vozom, za vikend, a jedanput ju je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni kofer do željezničke stanice. Ispratio je u voz, a Selma je sjela kraj razbijenog prozora.

Selma, ne naginji se kroz prozor, dobacio joj je.

Index.hr

To je Dijaka inspirisalo da napiše pjesmu, a Selma nije ni bila svjesna da je ostavila takav utisak na njega. Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pjesma “Selma”. Niko od kolega joj nije vjerovao da je ona baš ta Selma kojoj su stihovi posvećeni. Prvi put Selma je čula tu pjesmu 1975. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” gdje je nastupalo “Bijelo dugme”.

Junakinja legendarnog hita, preminula je u 92. godini u Hrvatskoj.

 

(E.T.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti