Danas se obilježava Svjetski dan hidžaba: Ovo su najutjecajnije muslimanke

Piše: Azra

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mainmain.id (@mainmain.id)

Željela je pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja, te kako bi na taj način potakla veću toleranciju, razumijevanje I prihvatanje tuđe kulture.

Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke.

U nastavku vam donosimo neke od poznatih I uspješnih žena koje nose hidžab.

Selma Mekić, Selma Mekić, umjetnica i modna kreatorka iz Novog Pazara, koja je prepoznatljiva sa autentičnim detaljima kaligrafije na mahramama, ešarpama i haljinama, predstavlja svoje specifične kreacije. Svoj umjetnički život lijepa Novopazarka je počela crtanjem haljine za svoju mamu, a dokle je stigla svojom upornošću i talentom pokazala je revijom upriličenom među elitom u Dubaiju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Selma Mekić (@selmamekicc)

Razija Čolaković poznata je pod nadimkom Raza, ponosna je majka i supruga, te spisateljica koja je napisala tri knjige. Rijetko koja djevojka ili žena nije čitala tekstove koje piše na svojoj Facebook stranici „Muhabet sa Razom“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Razija Čolaković (@muhabetovka_razo)

Kunra Dagli, svjetska prvakinja u tekvandou 2016. godine je sportašica koja nosi hidžab. Kunra je inače porijeklom iz Turske, a već nekoliko puta se našla na svjetskim portalima kao uspješna sportašica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KÜBRA DAĞLI (@kubra.dagli)

Influenserica Abir El Saghir, koju na Instagramu orati preko 2,6 miliona pratitelja, poznata je kao djevojka sa hidžabom koja svoje pratitelje oduševljava sposobnostima u kuhinji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Abir El Saghir (@abiresag)

U veoma kratkom roku postala je poznata zahvaljujući svom talentu u kuhinji, kao I vještini kreiranja videozapisa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti