Bolan život Tajči: Silovanje, depresija i odlazak sa scene

Piše: Azra

YOUTUBE / Printscreen

Tatjana Matejaš Cameron, poznata kao Tajči hrvatska je pjevačica i jedna od većih pop zvijezda ranih 1990-ih godina. Tajči je postala zvijezda pobjedom na Jugoviziji u Zadru s pjesmom ‘’Hajde da ludujemo’’ nakon čega je predstavljala tadašnju Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije u Zagrebu 1990. godine kada je osvojila 7. mjesto.

Napustila je Hrvatsku 1992. godine i otišla u SAD gdje je nastavila s muzičkim i scenskim usavršavanjem.

-Bavim se muzikom od četvrte godine, to nije bio uspjeh preko noći, meni je to bila nuspojava. Sa 17 godina sam sa pjesmom “Noć od kristala” pobijedila na Zagrebačkom festivalu, bila sam svuda, što je bio logičan nastavak tog mog uloženog rada, a moj cilj je bio da se bavim muzikom i kroz nju stvorim nešto lijepo, da ljudima uljepšam dan, otkrila je Tajči u jednom od intervjua.

 

-Kao 19-godišnjaka nisam bila spremna na toliku slavu, ali taj osjećaj… To nije bila regularna slava, u tom trenutku nisam imala alate niti mentalnu podršku, niti nekog ko bi mi oko tog pomogao, nije mi žao što sam otišla, svaka kockica se posložila.

-Imala sam dosta teških stvari kroz koje sam prošla, prije te slave. To mi je bilo teško, otišla sam jer nisam znala na koji način da funkcionišem, moja nesposobnost da budem emotivno, mentalno duhovno zdrava, dodajući kako se tada nije govorilo o bulimiji, anksioznosti, depresiji već su joj ljudi govorili “lijenja si”, “nezahvalna”…

-Kao društvo nismo bili dovoljno osvješteni oko mentalnih problema. U jednom trenutku sam zaželjela da sve to prestane. Imala sam ozbiljnije suicidalne misli ili ću spasiti svoj život ili ću otići u drogu, priznaje Tajči.

Photo: Filip Brala/PIXSELL

-Otac i majka su mi dali sigurnost da se mogu vratiti i to mi je dalo slobodno i hrabrost da se snađem u New Yorku, dodajući kako joj je to pomoglo da izgubi ego, a dobije samopouzdanje.

Depresija ju je mučila od 17. godine, a govoreći o depresiji voditeljica ju je pitala da li je tokom liječenja depresije progovorila i o svom iskustvu silovanja.

-Nakon tatine smrti, 2007. godine sam počela liječiti depresiju, ali trebalo mi je nekoliko godina terapije da spoznaja oko toga šta mi se dogodilo izađe napolje, jer to je toliki tabu i mi žene ne želimo razgovarati o tome, ne želimo priznati da nam se to dogodilo. Mi i ne znamo da li nam se to dogodilo ili smo mi to tražile ili je to bilo normalno, izjavila je Tatjana.

-Jedna žena, došla mi je i uzela me za ruke, privila se skroz uz mene i šapnula: “Bila sam silovana u 17. godini. Nikome nikad nisam rekla. Ti si prva osoba”, rekla je Tajči i dodala da je tada znala da želi progovoriti o tome, u slučaju da postoji neko sa 17, 27 godina ko nema snage progovoriti o tome.

Izvor: nportal.rs

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti