Omiljena TV lica Gorana Kurteš-Hujić, Šejla Cocalić i Amina Demić o životu ispred i iza kamere

Piše: E.M.

Bez obzira na ekspanziju digitalnih platformi, TV kao medij je davno ušao u naše domove, a draga TV lica koja smo upoznali i zavoljeli tim putem već godinama kao glavni akteri informativnih i zabavnih dešavanja drže nam pažnju pred malim ekranima. TV emisije i show programi često izgledaju lagodni i savršeni iz ugla gledatelja, ali iza tog čarobnog svijeta mašte stoji prilično stvaran i dugotrajan rad tima ljudi, od novinara, šminkera, kamermana do cijelog produkcijskog tima. Kadrove s prednje strane kamera odlučili smo zamijeniti onima iza njih i zaviriti u cijeli taj proces pripreme i realizacije jedne emisije, a ko bi nam mogao dati bolji odgovor od samih aktera kojima je studio drugi dom. Uvijek rado viđena TV lica Gorana Kurteš-Hujić, Šejla Cocalić i Amina Demić za „Azru“ govore o pozivu koji su odabrale i kojem su podredile svoj život.

Radni dan počinje u 5 ujutro

Gorana Kurteš-Hujić već godinama je dio uigranog tima Televizije Sarajevo. Njen novinarski angažman počinje još za vrijeme studentskih dana, kada se kroz organizirane praktične aktivnosti upoznala sa svim segmentima ovog posla na spomenutoj televiziji. Okušala se kao dežurna novinarka, reporterka, a trenutno uređuje i vodi emisiju „Sarajevsko jutro“ kojom gledatelji rado počinju dan. Opis njenog posla je takav da je na radnom mjestu prije nego većina i krene na posao, pa nas je zanimalo kako izgleda njena rutina.

– Trudimo se da gledaocima ponudimo što više servisnih informacija, da znaju šta se sve dešava prije nego izađu iz svojih domova. Kada vodim jutarnji program, radni dan mi počinje u pet sati, što je nekako i najteži dio. Ne bi to bilo tako da mogu ranije zaspati, ali obično te noći uvijek lošije spavam iz straha da ne prespavam. Dan prije vođenja, osim navedenih stvari oko pripreme emisije, obavezan je odlazak frizeru te planiranje šta obući za emisiju.

Priznaje da ima običaj da pogleda svoju emisiju, ali samo iz razloga kako bi imala uvid u to šta treba da popravi. No, iako je već dugo u ovom poslu, kaže da joj se i dalje zna javiti trema, ali ona koja donosi dozu profesionalizma i odgovornosti da bi emisiju odradila što uspješnije.

S obzirom na sve nepredvidive situacije u programu uživo kao i loše dane koje ima, Gorana kaže da su greške prisutne, te da je u tim momentima improvizacija ključna.

– Trudim se da se to pred kamera ne vidi. Fokusiram se na posao, na ono što me čeka tokom emisije. Mada, to je nekada zaista teško, kao i u svakom poslu.

Osim uspjeha na poslu, Gorana je sretno udata i majka je, a svoje slobodno vrijeme najviše voli da provodi s porodicom.

– To je najčešće sa suprugom, djecom i našim užim krugom prijatelja. Odlazak u prirodu, na planinu je nešto što preferiramo. Naša zajednička druženja su način na koji najbolje napunim baterije – ističe i priznaje da kako stari sve više teži ka umjerenijem tempu kada je riječ o poslu.

 Ko nije upisao nijednu grešku, nije ni radio

Mladu i perspektivnu Aminu Demić trenutno imamo prilike gledati u ulozi voditeljice Dnevnika na Federalnoj televiziji (FTV), gdje nas svakodnevno upoznaje s aktuelnim dešavanjima u našoj regiji i svijetu. Svoj prvi novinarski angažman bilježi kao srednjoškolka, kada se prijavljuje na konkurs za voditelja emisija namijenih toj populaciji i tako zarađuje svoj prvi honorar.

Amina, za razliku od Gorane, s poslom počinje u večernjem terminu, pa je tome i prilagodila svoju rutinu.

– Jutro uvijek počinjem toplom vodom ili limunadom. Poslije toga obavezno doručkujem, a prvu kafu pijem uglavnom na poslu. U principu, važno mi je kako počinjem dan i vjerujem u onu da se po jutru dan poznaje. Spremanje, prikupljanje informacija o svim aktuelnostima tog dana, učenje, razgovori s mojim kolegama, gostima, priprema za studio, uljepšavanje, emisija…

Demić kaže da su greške normalne i sastavna stvar ovog posla, ali da je novinarstvo njen teren i da je sigurna u sebe i ono što radi.

– Ko nije upisao nijednu grešku, nije ni radio. O improvizaciji da ne pričam, skoro nikad ništa ne ide po planu. Ne osjećam tremu niti nelagodu, to je moj teren. Ali, odgovornost je zaista ogromna – govori i priznaje da i ona ima loših dana koje ne dozvoljava da se s druge strane ekrana vide i osjete.

– Kao i u životu, sredim se kao da je sve u savršenom redu, uradim posao najbolje što mogu u tom trenutku i idem dalje. Ne volim usiljeno simuliranje sreće na ekranu. U svemu je važno držati mjeru.

 

Ispred kamere je uvijek brilijantna i na visini zadatka, a nas je zanimalo šta se dešava iza kamere jednog tako ozbiljnog televizijskog formata.

– Iza kamere je čitav niz ljudi koji realizuju program i svi su podjednako važni u tom procesu. Bude tu svega. I smijeha, i improvizacija, ozbiljnog rada najviše, a nerijetko i rasprava.

Daleko od svega što ima veze s televizijom, rad na sebi je Amini na prvom mjestu.

– Odmaram, čitam, gledam filmove, serije, idem na masaže i razne tretmane. Volim provoditi vrijeme na nekom lijepom ručku ili večeri s ljudima koji su mi bliski i s kojima se mnogo smijem. Učim kako da sebe najbolje pazim. To je moja najvažnija obaveza – da se dobro ophodim prema sebi – zaključuje Demić.

TV više nije moja baza

Šejlu Cocalić, nekada Salihefendić, upoznali smo kao voditeljicu u showbizz emisiji „Glam Blam“, koja je emitirana na Hayat TV-u. Prošlo je od tada 16 godina, a Šejla je do danas stekla status ozbiljne i renomirane novinarke i voditeljice. Posljednjih godina ušla je u srca mnogih kao voditeljica emisije  humanitarnog karaktera „Ispuni mi želju“, gdje je pokazala da je, prije svega, čovjek, a onda profesionalac. Ipak, za „Azru“ je priznala da će se upravo tu njen televizijski anagažman i zaustaviti.

– TV nije više moja baza. Sa svojih 35 godina sam odlučila da je vrijeme da svoju energiju, znanje i iskustvo usmjerim na širu društvenu zajednicu – priznala nam je.

Ovo je bio razlog više da sumira sve što se dešavalo proteklih godina na ovom planu te se osvrnula na to kako je ona doživjela posao voditeljice.

– Posao voditeljice nije samo da se pojavi pred kamerom, gotovo sve vrijeme koje imate odlazite na pripremu emisije/projekta na kojem radite, a tek kad sve to obavite i ako imate sreće da se ništa ne mijenja u posljednji čas, onda idu pripreme za ovaj „vanjski“ dio. Specifičan je to bio posao i teško se mogao uporediti s nekim drugim. Zvuči kao kliše, ali zaista, ako to ne volite, teško ćete uspjeti.

Ono što je nju vodilo svih ovih godina, kako u privatnom životu tako i poslovnom svijetu, bila je čista emocija.

– U svemu pa i ovom poslu meni je emocija glavni adut, ako nemam emociju prema trenutku, osobi preko puta mene, prema publici, ekipi koja me prati, onda je sav trud uzalud. Emociju ne možete sakriti niti odglumiti. Nikada ih nisam krila i to je razlog zašto su greške i ako se dogode zaista nenamjerne i ono najvažnije ne zlonamjerne, sve drugo, nadam se, ako ih je i bilo, da nisu nikoga povrijedile.

Iako iz televizijskog angažmana nosi uglavnom one lijepe, prisjetila se i onih loših uspomena.

– Nedavno me kolegica nazvala da kaže kako je ona u programu uživo a javljaju joj da joj je poplava u stanu, šta ona radi? Ostaje u emisiji uživo, o poplavi i svim drugim „poplavama“ koje život nosi razmišljate kad završite posao. Zato je važno da ovo jako volite, u suprotnom nećete postići ništa. O tome da svaki praznik radite, vikende vrlo često, da nemate uvijek zagarantirano radno vrijeme i da se sve to prenosi na porodicu, ne razmišljate, radite i trudite se biti najbolji.

Daleko od svega toga, njen mir joj je najvažniji, a mirna luka joj je njena porodica.

– Svaki trenutak koji sam slobodna vrijeme je za moju porodicu, mog sina i mog supruga. Od prošle godine smo školarci tako da su obaveze u tom smislu veće, manje nam ostaje vremena za igru, više za učenje, te tražimo balans. Putujemo kad god se možemo uskladiti s obavezama. Knjige su posebna strast i vrijeme u kojem zaista uživam – govori Cocalić.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti