Maja Šuput o tituli Kraljice svadbi, poslovnom uspjehu, sinu i suprugu: Jedino ne radim sahrane

Piše: L. K. P.

Maja Šuput, pjevačica i najveća poduzetnica hrvatske estrade, priznaje da je tajna njenog uspjeha u želji, nespavanju, energiji i volji. Kada je prije skoro 17 godina počela nastupati na svadbama, mnoge njene kolega gledale su je s visoka, a danas, kada Maja gotovo da nema slobodan vikend, mnogi joj čestitaju na uspjehu.

– Pa najlakše bi bilo reći: ne mogu, umorna sam i moram biti kod kuće, e pa onda ništa ne bi bilo od ovog ostalog. Ja imam jaku potrebu da budem s djetetom, jer me on puni energijom, jednostavno nisam dobro kada sam udaljena dugo od njega, a, s druge strane, nisam baš ni dobro kada ne radim. Pjevam po noći tako da dijete dnevno maksimalno provodi vrijeme sa mnom, a po noći spava, kada ja radim. Onda ja, eto, spavam manje. Preko dana završim obaveze koje moram, koje ne moram završim ih od kuće i tako nekako uspijevam. Imam strašnu želju i volju, a, kako kaže narod, ko hoće, nađe način; ko neće, nađe izgovor –  ističe Šuput u veoma otvorenom razgovoru za magazin „Azra“ i priznaje kome je vjerna već 15 godina kad je riječ o krpicama koje nosi na sebi, da li joj suprug Nenad još ispunjava želje, šta su za nju društvene mreže, da li je sin Bloom postao zahtjevniji i u čemu je tajna njenog uspješnog braka.

Nosite ponosno titulu Kraljice svadbi. Uspijevate li sve angažmane popuniti, kolika je potražnja za Vama?

– Svadbe radim skoro cijeli život i spadam u rijetke poznate ličnosti koje imaju svoje pjesme, a da nastupaju na vjenčanjima. Ima nas malo u Hrvatskoj koji to radimo, tako da mi je konkurencija oduvijek bila mala. S druge strane, mi to radimo zaista sjajno, neumorno i uvijek kažem da su moje svadbe tulum s pet zvijezdica. Svadbe su uvijek kod nas od aprila do oktobra, ali svi ti termini su upotpunjeni mojim normalnim koncertima, nastupima na eventima. Mi smo zaista bend koji može nastupati na bilo kakvoj vrsti zabave, jedino što ne radim su sahrane. Sjajni smo i imamo mnogo posla. Svadbe su uvijek bile hljeb sa sedam kora, ali, s druge strane, malo se izvođača upušta u to.

Još Vas uspijevaju neki gosti iznenaditi na vjenčanjima, pamtite li nešto što Vam je baš ostalo u sjećanju?

– Nemam kapacitet da pamtim sve anegdote sa svadbi. Ali to su uvijek neke smiješne priče. Nemam nikakvih trauma da se neko potukao, da je neko pucao. Ne vežu me nikakve loše uspomene.

Šta je s Vašim novim pjesmama, planirate li uskoro povratak u studio?

– Planiram se baviti novim pjesmama i muzikom, međutim, imam posla preko glave. Jednostavno sviramo toliko mnogo, da nemam kada otići u studio, snimiti pjesmu i baviti se promocijom. Stalno govorim: sljedeći mjesec. Moram se početi baviti ozbiljnije snimanjem pjesama.

Iza Vas je još jedna sezona „Supertalenta“. Dobili ste novog člana žirija Fabijana Pavaoa Medvešeka.

– Završili smo još jednu sezonu Supertalenta“. Novu energiju, jedan novi val donio je novi član žirija, odlično se uklopio. Malo smo i mi strepili na početku s obzirom da je Janko Volarić s nama bio pet godina i zaista smo pravi prijatelji. Nismo znali šta očekivati, kako će to biti, međutim, Fabijan je divna osoba, dečko koji se razumije u toliko aspekata i muzike i glume. Nije neko ko je pao s marsa, nego i sam ima širok spektar talenata. S druge strane, super je kao lik, mlad i zgodan ima super energiju, tako da nam je bilo jako zabavno.

I u protekloj sezoni iznenađivali ste svojim odjevnim kombinacijama. Ko je najviše zaslužan za to? Prepuštate li se u ruke profesionalaca ili i Vi imate svoje prijedloge?

– Duže od 15 godina samo jedna osobe se brine o mom izgledu, a to je Marko Grubnić. Vedrimo i oblačimo 24 sata na dan. On je zaslužan za sve moje kombinacije, i kad pjevam, i kad sam na televiziji, i dajem intervjue, često i za one privatne, iako bi se on sada tu ogradio, jer ja znam na sebe nabaciti svašta. Mislim da me je možda tri puta obukao neko drugi, kada je bilo neko snimanje. Do te mjere je bilo rijetko, da se toga i ne sjećam. I ovog puta smo dali mnoštvo zanimljivih odjevnih kombinacija. Ja se uvijek radujem, jer zadnja saznam šta ću imati na sebi. Do te mjere mu vjerujem, jer se rijetko desi da to bude nešto što se meni manje sviđa. Naravno da i ja imam svoje mišljenje, ukus i stav, međutim, upravo je to priča i kombinacija mene i Marka. On mi nikada ne bi ponudio nešto što bih ja kategorički odbila. On zna moj ukus, zna koje granice ne prelazim. Imamo isti ukus i ne može se desiti da mi sada obuče haltere ili opanke. Imamo isti pogled i skoro nikada se ne razilazimo, a i kada se razilazimo, ja mu popuštam, to je njegov dio posla nije moj. On je više neko ko riskira i igra se s materijalima i bojama, koji se ne podudaraju, a ja sam totalni ziheraš, neko ko bi obukao i jednobojno i dvobojno i ne bih odsupala da ne pogriješim. Ali ipak, fora je u tome da čovjek spaja nespojivo i onda se stvara šou program.

Kakvog muškarca svaka uspješna žena treba da ima pored sebe?

– Ostvarenog, nekog ko neće biti frustriran ženinim uspjehom, nadalje normalnog, ne ljubomornog , nekog ko će ti dati vjetar u leđa, pozitivan. Nekog ko ima energiju da prati ženu. Prvo bih rekla normalnog, ali ipak mislim da je ostvarenog ključno. Većina muškaraca koji imaju uspješnu ženu se boje da će pasti u drugi plan, zbog ženine uspješnosti, da oni neće biti bitni. Ali, ako je sam muškarac ostvaren, onda nema problema. Mora biti svoj čovjek, koji jednostavno ne ovisi o ženi niti o njenoj ljubavi, novcu, karijeri, a kamoli da je, ne daj Bože, ljubomoran, posesivan, ne ide to tako.

Da li Vaš suprug Nenad još ispunjava sve šta zamislite, kad je riječ o poslovnim poduhvatima?

– Nenad je preuzeo kreativni dio. Preuzeo je mnogo toga na sebe, pošto sam ja rastrgana na sve strane. Tako da je linija make-upa za djevojčice, koja je sada aktuelna, bila njegova ideja. Moj muž je smatrao, kako bih ja, koja eto u neku ruku diktiram trendove, barem kad je riječ o mlađima, trebala imati svoju liniju šminke. Ljudima se sviđa, svi tržni centri su je otkupili. Tako da se s brendom „Majushka“ krećemo u svim smjerovima, a nisu sve nužno moje ideje.

Vaš brend „Majushka“ ostvario je i prvu internacionalnu saradnju. Koliko se time ponosite?

– Ponosim se svakom saradnjom. „Majushka“ ima saradnju s najvećim kompanijama u Hrvatskoj, ali vjerujte mi kad sam saznala da ću dati glas lutki koja izlazi iz radionice „Fisherprica“, najveće američke kompanije za igračke, bila sam veoma sretna i ponosna. Prva sam javna osoba kojoj su to uopće dozvolili. Dvije godina o tome nisam smjela govoriti, takav je bio ugovor, sada napokon mogu i pao mi je teret s leđa. Velike su to stvari zaista, jednog dana to ipak ostaje, a da ne kažem koliko je to jako edukativna igračka. Bloom se igra po cijeli dan, jer njemu doslovno mama priča iz lutke, ne može niko reći da ga ja nisam lično naučila abecedu.

Kako Bloom raste, da li je postao zahtjevniji?

– Trenutno Bloom ima manje zahtjeva nego prije pola godine. Prvo i osnovno pokaže prstom šta hoće, olakša mi da ne moram razmišljati, drugo, hoda, pa ga ne moram nositi non-stop, jede apsolutno sve. Imamo već razgovor ono baby talk, neodoljiv je, šarmantan je, spava neviđeno mnogo, ne moramo rano ustajati, mnogo je lakše sada.

Kako se provodite na putovanjima, da li još uvijek Bloom sve šarmira?

– Nama je svako putovanje hit. Dijete voli i bazen i more, a kad je  klima fenomenalna, šta vam više treba. Zamislite dijete cijeli dan u kupaćim na pijesku. Ljudi mu prilaze i govore da je prekrasna curica i onda kada im kažemo da je dečko, kažu da je baš šarmantan. I tako je zavodio narod oko sebe, ne znam od koga je to naslijedio.

Šta su za Vas društvene mreže i s kakvim komentarima se sve susrećete?

– Meni je Instagram mnogo više od hobija, meni je to prozor u svijet koji otvaram svojim pratiteljima, fanovima. Gledam ga s nekakvog poslovnog aspekta, a, s druge strane, jako me zabavlja, opušta i povezuje s ostatkom svijeta. Imam  priliku pogledati gdje je ko, šta radi, šta se događa u svijetu, isto tako imam priliku prezentirati svoj posao, život itd. Dobijam pretežno pozitivne komentare, a ko mi ružno piše, njega blokiram, tako da sam ja to vrlo brzo očistila… Čitam samo lijepe komentare. To je moja kućica, moj prag, kome se ne sviđa nek ne gleda.

Koja je Vaša tajna uspješnog braka?

– Ne znam koja je tajna uspješnog braka. Iako smo ja i Nenad stalno skupa, realno opet svako ima svoj posao. Nenad je u kancelariji, ja sam na terenu. Mnogo vremena provodimo s djetetom, ali onda smo opet fokusirani na njega, nismo fokusirani na sebe. Na sebe smo fokusirani onda kada Bloom zaspi, onda imamo svojih pet minuta. Počastimo se često i putovanjem, tako da tada ne pričamo o poslu, jednostavno ga ostavljamo kući. Imamo mnogo tema i štošta nam se dešava tokom dana, dan nam je popunjen, temama, idejama, nema prostora za svađe, ali moram priznati da se nikada nismo ni posvađali. A rekla sam već da me vikendom nema kući, pa se poželimo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti