Znate li koliko banana smijete pojesti dnevno?

Piše: Azra

Foto: jaimefruitsetlegumes.ca, iStock

Da li i koliko su banane zdrave za naš organizam? Ovo pitanje muči mnoge ljude, koji bi se rado predali zadovoljstvu uživanja u ovoj voćki. Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranljivih materija, dok drugi smatraju da pretjerivanje u konzumiranju banana može dovesti do gojenja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba vjerovati?

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

– 22,8 g ugljenih hidrata
– 2,6 g vlakana
– 5,4 g skroba
– 12,2 g šećera
– 1,1 g proteina
– 8,7 mg vitamina C
– 5 mg kalcijuma
– 27 mg magnezijuma
– 358 mg kalijuma
– 74,9 g vode

Najveći deo energetske vrijednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete sa namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, puter od kikirikija ili kuhano jaje.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, ali, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umjereno, posebno ako niste previše fizički aktivni.  Prema mišljenju stručnjaka ne postoji fiksni broj banana koje je poželjno da pojede svaka osoba u toku dana. Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i treba da pojedu više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostaće uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranljive materije, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je, pak, dovoljno da pojedu pola ili cijelu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu, smatramo da je poželjno da se ograničite na jednu ili dvije banane dnevno.

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dvije porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mjesta u stomaku za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vrijeme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

Izvor: nadlanu.com

(E.M.)

Pročitajte još