Sjećate li se dajdže Rileta iz serije ”Viza za budućnost”: Pogledajte neke od najsmješnijih scena

Piše: Azra

YOUTUBE / Printscreen

Radnja serije prati šestočlanu bošnjačku porodicu Husika, koja živi u jednom sarajevskom stanu, a koji je primorana napustiti zbog srpske porodice Golijanin koja se nakon završetka rata vratila u BiH iz Norveške. Međutim, tu i nastaje problem. Husike ni pod koju cijenu ne žele napustiti stan sve dok im se ne napravi novi, a s čime se ne slažu Golijani.

YOUTUBE / Printscreen

Sud nešto kasnije donosi odluku kako ove dvije porodice moraju živjeti skupa u ovom stanu. Nešto kasnije, pridružuje im se i Hrvat Hrvoje Uskok iz Hercegovine, a sve njih “nadgleda” opasni sarajevski momak Rile.

Serija nas je još jednom podsjetila kako u našoj zemlji možda žive različiti narodi, ali su oni godinama povezani, naučeni živjeti jedni pored drugih i ne gledati na nametnute razlike.

Jedan od likova koji je svima ostao u sjećanju jeste upravo dajdža Rile, opasni sarajevski mangup, kojeg je glumio Mirvad Kurić.

Osim na televiziji i filmu, Kurić je glumački opus zaokružio i na daskama koje život znače, igrajući neke od najznačajnijih naslova kako domaće tako i svjetske literature. “Rodoljupci”, “Legenda o Ali-paši”, “Ožalošćena porodica”…

Javnost je manje više upoznata s njegovim političkim angažmanom budući da je pet godina obnašao funkciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

(S.B.)

Pročitajte još