Tragedija ujedinila “vječne neprijatelje”: Emotivan ispraćaj spasilaca iz Istanbula

Piše: Azra

Velikim aplauzom na aerodromu u Istanbulu ispraćen je grčki tim za traganje i spašavanje, kojeg čine 22 osobe , odakle je krenuo kući.

Photo: Screenshot (@dha.com.tr)

Zamjenik guvernera Istanbula Ozlem Bozkurt Gevrek uručio je plaketu grčkom timu, grleći članove i zahvaljivajući im jednom po jednom. Spasilačku ekipu aplauzom su ispratili i zaposlenici aerodroma, kao i ostali putnici. Grčki spasioci boravili su u Adijamanu, jednom od gradova pogođenih velikom katastrofom, a danas su se vratili u svoju zemlju.

Photo: Screenshot (@dha.com.tr)

 

Gevrek, istanbulska predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Turske ambasadorica Ayse Sozen Usluer i generalni konzul Grčke u Istanbulu Georgia Soultanopoulou bili su među onima koji su ispratili grčki tim. Gevrek se tom prilikom zahvalio Grcima na njihovom trudu i uručio plaketu šefu tima Yannisu Papastathisu. Bilo je vrlo emotivno, a onda su svi napravili zajedničku fotografiju razvijajući tursku i grčku zastavu.

Razorni zemljotresi su doveli do velike tragedije, ali su na neki način ujedinili posvađane strane, Grčku i Tursku, koje su kroz historiju ratovale.

(E.T.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti