Počinje 54. Praznik mimoze: Vrijeme je za feštu!

Piše: Azra

Herceg Novi je spreman za veliku feštu, 54. Praznik mimoze koji počinje za dva dana. Manifestaciju koja je više od pola vijeka brend Herceg Novog, otvoriće u petak, 17. februara povorka kroz grad i spektakularan koncert jedne od najvećih regionalnih zvijezda, Marije Šerifović.

Program počinje u 18 časova na Trgu Nikole Đurkovića, ceremonijom podizanja zastave Praznika mimoze na simbol grada, Toru.

Uslijediće povorka mažoretki, Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović i trombonjera od centralnog gradskog trga, preko Škvera i Šetališta pet Danica, do platoa ispred hotela “Igalo” na kojem će biti upriličeno zvanično otvaranje i simbolično uručenje ključeva grada Kapu Mimozinog karnevala. U 21 čas počinje koncert Marije Šerifović.

U subotu, 18. februara biće održana Berba mimoze, događaj koji već decenijama plijeni pažnju hiljada gostiju i predstavlja jedan od najposjećenijih Mimozinih programa.

Program će početi defileom novskih mažoretki, Gradske muzike, Mjesne muzike Đenović i trombonjera, od Portonovog u Kumboru, kroz Đenoviće, do Doma kulture u Baošićima. Tradicionalno, domaćice iz Đenovića i Baošića služiće posjetiocima ribu i vino na više punktova. Od 10 časova će na platou ispred Doma kulture u Baošićima nastupiti Ivana Negativ i Đorđe David, a potom se program nastavlja u Đenovićima koncertom grupe Galija od 13 časova.

Istog dana, u večernjim časovima, u Institutu „Dr Simo Milošević“ bit će održan prvi od dva Maskenbala. Uz tradicionalan uvodni nastup novskih mažoretki i Gradske muzike, na ovom balu pod maskama prisutne će zabavljati i lokalni bend Exodusi, Adi Šoše i Nikola Rokvić. Za kreativne maske ulaz na oba maskenbala je besplatan, a za najbolje je obezbijeđen nagradni fond vrijedan 10.000 eura, sa ukupno 30 novčanih i robnih nagrada.

Prvi programi Praznika mimoze biće održani u susret zvaničnom otvaranju, 17. februara u 10 časova biće upriličeno otvaranje Izložbe cvijeća u okviru koje će se u Prvoj fazi Instituta Igalo predstaviti preko 40 izlagača iz zemlje i regiona, a od 13 časova u hotelu Lazure počinje Salon vina. Na programu prvog Mimozinog vikenda je i Mala skalinada, trka za najmlađe novskim skalama od Škvera do Trga Nikole Đurkovića, čiji start je zakazan za subotu, 18. februar u 12 časova.

U nedjelju, 19. februara dan počinje Skalinadom, sada već čuvenom trkom skalinima od Škvera do tvrđave Španjola, od 08.30 časova. Istog dana od 12 časova biće organizovana Fešta na Škveru, koja će ponuditi gastro užitke i muzički ugođaj, a na rivijeri  vas od 09 časova očekuje manifestacija Ukusi i mirisi Baošića.

Popodne 19. februara rezervisano je za Dječiji maskenbal u Institutu Igalo. Žurka za mališane do 6 godina počinje u 15 časova, a za one starije, od 7 do 14 godina od 17 časova. Uveče je na programu „Priča o južnjačkom roku“, tačnije omaž bendu Lynyrd Skynyrd, od 19 časova u bistrou „Belavista“.

Tokom prvog vikenda očekuju vas i brojni programi u Parku mimoze – svakog dana klizanje, lokalne delicije i muzički nastupi. Atmosferu u Parku mimoze večeras od 20 časova će dodatno zagrijati bend Gift sa dark wave numerama iz ’80-ih i ’90-ih, sjutra od 19 časova Ansambl Toć, a u petak od 19 časova DJ Nessuno.

Za subotu. 18. februar pripremljen je raznovrstan program već od 15 časova: salsa, zumba, plesačica sa vatrom, a potom bubnjari Dragoljuba Đuričića u sastavu Balkanska lavina i čuveni hrvatski pop sastav Novi fosili. Uvod u nastupe biće bazar domaće hrane i rukotvorina koji će biti otvoren u 10 časova.

Posjetioce 54. Praznika mimoze očekuje sjajan provod uz miris mora i mimoza, nastupi regionalnih i svjetskih muzičkih zvijezda, kao i više od 50 muzičkih, gastro, kulturnih, dječijih i sportskih programa tokom 16 dana, od 17. februara do 04. marta. Organizatori su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg-fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku brojnih sponzora i prijatelja festivala.

Kompletan program možete pogledati na sajtu: www.praznikmimoze.com, kao i na društvenim mrežama festivala: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi  i https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti