Ovo je jedina žena na Forbesovoj listi najbolje plaćenih zabavljača

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @taylorswift

Američka pop diva Taylor Swift najbolje je plaćena zabavljačica na svijetu, prema časopisu Forbes. Na njihovom nedavno objavljenom, prestižnom popisu najplaćenijih zvijezda svijeta u zabavljačkoj industriji zauzela je deveto mjesto, kao jedina žena.

Razlog zbog kojeg ju je Forbes uvrstio među deset najbolje plaćenih zabavljača u protekloj godini, pozamašan je iznos od 92 miliona dolara. S druge strane, na Forbesovoj listi, vodi grupa Genesis i glazbenik Phil Collins: u 2022. zaradili su 230 miliona dolara zahvaljujući prodaji njihovog glazbenog kataloga Concord Music Group. Slijedi Sting s 210 miliona, ponajviše zbog svjetske turneje “My Songs” tokom koje je u oktobru prošle godine nastupio i u Zagrebu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Forbes (@forbes)

Jedan od najzgodnijih holivudskih frajera, Brad Pitt, prošle godine zaradio je okruglih 100 miliona dolara, zbog čega mu je Forbes dodijelio šesto mjesto. Slijede The Rolling Stones sa zaradom od 98 miliona dolara na slavljeničkoj turneji “Sixty”, osmi je holivudski redatelj James Cameron koji je zahvaljujući nastavku hita “Avatar” zaradio 95 miliona dolara.

Slijedi Taylor čije je bogatstvo zarađeno tokom prošle godine kombinacija tantijema za streaming, zarade od prodaje ploča te glazbenih licenci. Budući da pjevačicu ove godine očekuje sjevernoamerička turneja “Eras Tour”, vjeruje se će joj zarada s tog projekta u idućoj godini značajno podebljati bankovni račun. Na desetom mjestu Forbesove liste najplaćenijih zabavljača nalazi se portorikanski reper i pjevač Bad Bunny (pravo ime mu je Benito Antonio Martínez Ocasio) sa zaradom od 88 miliona dolara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti