Inspirativna priča Sarah Jessice Parker: Od siromaštva do glamuroznog života Carrie Bradshaw

Piše: Azra

Foto: WireImage / Pinterest / New York Times / Britannica / Amazon.com

Sarah Jessica Parker živi je dokaz da samo jedna uloga može da preokrene nečiji život i od vas napravi internacionalnu zvijezdu. Za lik Carrie Bradshaw, kolumnistkinje koja traga za ljubavlju u tridesetima u hit seriji „Seks i grad“, osvojila je dvije Emmy nagrade i četiri Zlatna globusa te tako postala jedna od omiljenijih TV junakinja milionarskog auditorija. Ipak, iako na platnu vodi glamurozan život ispunjen dizajnerskim stvarima i izlascima, njen privatni život bio je suprotan onome kakav je imala u seriji, ako uzmemo u obzir novac, brak i potomstvo.

Odrasla u siromaštvu

Sarah Jessica Paker rođena je kao četvrto dijete u porodici učiteljice Barbare i novinara i voditelja Stephena Parkera. Porodična idila trajala je do njene treće godine, kada su joj se roditelji razveli, a majka se u međuvremenu udala za Paula Forstea, vozača kamiona za kojeg danas Sarah kaže da ga smatra ocem. Cijelo djetinjstvo provela je u siromaštvu i jednom prilikom otkrila da su se u njenoj porodici rijetko slavili praznici zbog nedostatka novca. Uprkos tome, njihova majka se trudila da im pruži najbolje moguće školovanje, ali i umjetničko obrazovanje. Tako je Sarah već od najranije dobi pohađala pjevanje i balet.

– Nismo imali mnogo novca, ali moja je majka zaista bila marljiva i neustrašiva u pronalaženju dostupnih stvari. Tako smo išli u pozorište, balet i operu, jer je bilo besplatno za djecu ili je bilo vrlo povoljno – govorila je svojevremeno.

Angažman koji je dobila s bratom Tobyjem u brodvejskoj produkciji „The Innocents“ odveo je porodicu u New York, a Sarah otvorio brojna vrata.

Nije željela ulogu zbog golih scena

Prvu glavnu ulogu dobila je 1985. u filmu „Girls Just Want To Have Fun”. Ranih devedesetih pojavljivala se na filmskom ekranu sa zvijezdama poput Stevea Martina i Nicholasa Cagea, te redala pozorišne uloge na Broadwayu. Godine 1997., u njene ruke došao scenarij za seriju „Seks i grad“ za šta nije ni slutila da će joj promijeniti život. Producent Darren Star ponudio joj je glavnu ulogu, ali joj se nije svidjela zbog golih scena i psovki. Ipak, uz uslov da ih neće biti, prihvatila je ulogu, a nije dugo trebalo da cijeli svijet zalude Carrie Bradshaw i njene tri prijateljice.

Osim serije, snimljena su i dva filma, a serija je prošle godine dobila nastavak naziva „And Just Like That“. Uprkos silnom uspjehu i ogromnoj zaradi, poslovnim saradnjama i reklamnim kampanjama, vlastitoj modnoj kolekciji, kolekciji parfema i cipela, Sarah Jessica Parker ostala je čvrsto da stoji na zemlji. Jedne prilike je priznala da nikada nije mogla ni zamisliti da će ostvariti svoj san i voditi život o kakvom je maštala kao djevojčica.

 Vantjelesna oplodnja i surogat majčinstvo

Iako su milioni plakali zbog turbulentne veze Carrie i Face s kojim je prošla trnovit put do braka i odluke da ne žele imati djecu, sreća u ljubavi ju je pratila u stvarnom životu. Godine 1992., upoznala je glumca Matthewa Brodericka za kojeg se pet godina poslije i udala. Vjerovatno se svi sjećaju njene ljubavi prema modi i raskošne vjenčanice iz serije, a na vlastitom vjenčanju se, vjerovali ili ne, pojavila u običnoj crnoj haljini.

– Nismo nikako željeli privući pažnju na nas tog dana, jer nam se kao glumcima to stalno događalo. Matthew je zgrabio prvo odijelo na polici, a ja sam kupila prvu haljinu koju sam ugledala – priznala je i dodala kako bi danas, da može, napravila sve drugačije.

Iz te ljubavi rodio se sin James Willkie u oktobru 2002. godine, kada je Sarah imala 37 godina. Sarah i Matthew željeli su još djece, međutim, glumica se susrela sa sekundarnom neplodnošću. Iako nisu javno željeli da govore o tome, Sarah se nekoliko puta podvrgnula vantjelesnim oplodnjama. Svi pokušaji su bili neuspješni, a glumački par je toliko jarko želio još jedno dijete da su se odlučili na surogat majčinstvo.

– Već niz godina pokušavamo da proširimo našu porodicu i zapravo smo istražili razne načine da to uradimo. Surogat majčinstvo je bila jedna od stvari o kojima smo ozbiljno razgovarali i koja je imala stvarne mogućnosti za nas – rekla je u intervjuu za „Access Hollywood“.

Dok su je neki ljudi optuživali da su je njene radne obaveze navele da krene putem surogat majčinstva, Sarah se nije osvrtala na ove priče te su ona i Matthew 2009. dočekali blizanke Marion Lorettu Elwell i Tabithu Hodge.

Iako su mediji svojevremeno, naročito u jeku njene popularnosti izazvane serijom, pisali kako se Matthew ne nosi baš dobro s pažnjom koju dobija njegova supruga i o navodnim aferama, par je odolio zubu vremena i danas važe za jedan od najdužih i nauspješnijih brakova u Hollywoodu.

(E.T.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti