Recept za fino varivo koje ćete skuhati za pola sata

Piše: L. K. P.

Kupus je kralj zime. Ovo lisnato povrće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Obiluje prehrambenim vlaknima koje dobro zasićuju organizam, a ima tek 25 kalorija na 100 grama svježe namirnice.

Od kupusa se može napraviti i vrlo hranjiv i ukusan obrok na kašiku u svega pola sata. Skuhate li varivo s dodatkom povrtnog temeljca, mrkve, krompira i celera možete ga poslužiti svima – čak i onima koji izbjegavaju hranu životinjskog porijekla.

 

Sastojci:

500 g naribanog kupusa

400 g nasjeckanih pelata iz konzerve

250 g krompira

1 l povrtnog temeljca

2 mrkve

2 stapke celera

1 luk

2 češnja bijelog luka

1 čajna kašika slatke paprike u prahu

½ čajne kašike čilija u prahu

lovorov list

biljno ulje za pirjanje

so i biber po želji

Priprema:

Zagrijte malo ulja u loncu na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i stapke celera pet-šest minuta dok ne omekšaju.

Dodajte mljevenu papriku, čili prah, sol i papar po želji. Dobro promiješajte.

Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko pola minute.

Dodajte trakice naribanog kupusa i pirjajte oko jedne minute.

Podlijte s povrtnim temeljcem i pelatima te ubacite lovorov list. U lonac ubacite i krompir narezan na kocke otprilike iste veličine.

Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko 25 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube.

Izvadite lovorov list iz variva.

Poslužite toplo s kriškom hljeba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti