Novinarka „Azre“ u Istanbulu nakon razornih zemljotresa

Piše: Indira Pindžo

Nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne dijelove Turske, čije su posljedice katastrofalne, uz veliki broj ljudskih žrtava i ogromnu materijalnu štetu, novinarka „Azre“ posjetila je najveći grad ove prekrasne zemlje. Organizator novinarske posjete Istanbulu je Ministarstvo za kulturu i turizam Republike Turske, a osim „Azrine“ novinarke, jedine predstavnice novinara iz Bosne i Hercegovine, u posjeti su bili i novinari iz drugih zemalja naše regije.

U okviru programa, koji je obuhvatao posjete kulturnim znamenitostima Istanbula, s akcentom na muzeje, novinari su posjetili najveću istanbulsku biblioteku „Rami“, koja je smještena u preuređenom kampusu nekadašnje vojne kasarne.

Kasarnu „Rami“ izgradio je veliki vezir Osmanskog carstva Rami Mehmed-paša, u 18. vijeku, za vrijeme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774), a aktivno je korištena do 1960-ih godina. Preuređenje kampusa kasarne “Rami” u biblioteku počelo je 2014. i trajalo do 2023. godine, kada je, 13. januara, biblioteka otvorena. Svečanom otvaranju prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyib Erdogan sa suprugom.

Kapacitet biblioteke je 4.200 sjedećih mjesta, te 2,5 miliona knjiga, uključujući biblioteku za bebe i djecu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, odrasle i razne specijalizirane biblioteke. Za pružanje modernih bibliotečkih usluga, tu su i 24-satne učionice i čitaonice. Ovo je biblioteka s najvećom unutrašnjom zelenom površinom u Evropi, koju, osim prostranog zelenog prostora, krasi i vještačko jezerce okruženo drvećem.

Najveća u Istanbulu, druga po veličini u Turskoj i među nekoliko vodećih u Evropi, biblioteka “Rami” je jedna od rijetkih koja ima restauratorsko odjeljenje (Şifahane), gdje se sačuvani eksponati, stari po nekoliko stotina pa i hiljada godina, obnavljaju prema originalnoj strukturi i materijalu, da bi mogli biti izloženi u muzeju koji se nalazi u kompleksu biblioteke. Upravo to je najveći razlog što je biblioteka “Rami” dobila Certifikat održivog muzeja biosfere, certifikat održivosti turizma, kao priznanje za potpunu usklađenost s principima održivosti sa svakog aspekta.

U biblioteci “Rami” smještena je i Specijalistička biblioteka Ataturk studija, koja sadrži više od 20.000 knjiga o historiji Republike Turske, turskom jeziku i kulturi, posebno historiji Ataturka.

“Glavna atrakcija” u Istanbulu u oblasti kulture, historije i umjetnosti, biblioteka “Rami” čitaocima i istraživačima nudi milione knjiga, digitalnih materijala i druge vrste izvora, a bit će domaćin predavanjima, seminarima, radionicama i izložbama tokom cijele godine.

 

Pročitajte još