Bosanske manekenke na krovu modnog svijeta

Piše: Azra

Manekenkom u našoj zemlji se nerijetko proglasi svaka djevojka koja se jednom pojavila na modnoj reviji ili ukoliko je odradila neki angažman. Ipak, na svjetskoj modnoj mapi egzistiraju i modeli koji su na krovu svjetskog modnog svijeta a dolaze iz naše zemlje. To su najčešće samozatajne djevojke koje ne vole česta pojavljivanja u javnosti, svjesne da u svjetskoj modnoj industriji je najvažnija odjeća koja se prezentira, dok su njihovi životi ne tako poznati niti na medijskom pladnju. U nastavku donosimo listu bh. manekenki koje su zablistale kao vladarice pisti u strogim modnim centrima.

 Prvo lice

Ispod njenog imena u matičnoj agenciji stajao je opis „gorgeous brunette with light green eyes and VS body“. Sarah Čerkez je prvo lice bh. modne scene i neko ko je prvi u BiH pokazao da je uspjeh naših modela u strogim modnim centrima itekako moguć. Naša manekenka je stigla na svom putu do saradnje s nekim od najvećih svjetskih modnih kuća poput „McQueena“ i „Dolce & Gabbane“, što je Sarah dovelo u sami vrh modnog establišmenta.

– Slatko se prisjećati tih vremena, sve je počelo kada me tata upisao u školu manekena NovamaS, njegove prijateljice Mirjane Deak. Naravno, do mog prvog odlaska u Pariz prošlo je nekoliko godina – kazala nam je.

Čerkez svim djevojčicama poručuje da je posao veoma težak, da ga moraju voljeti, biti uporne i istrajne te, naravno, uvijek biti down to ground, znajući da je sve to kratkog vijeka.

Amru Čerkezović iz Živinica smo mogli vidjeti skoro svakodnevno na Fashion TV-u kako šeta pistama modnih metropola noseći revije „Hermesa“, „Givenchyja“, „Moschina“, „Marca Jacobsa“, „Kenza“, te Victorije Beckham koja je na svom twiter nalogu napisala da bi željela izgledati baš kao mlada Amra, model iz Živinica, djevojka koja je napravila u modnom biznisu sve što se moglo napraviti.

U svega nekoliko godina ostavila je dubok trag i pečat te pokazala kako se ponaša i ophodi pravi high fashion model.

Pristojna, normalna, pristupačna, a tako velika, muza mnogih svjetskih kreatora.

– Imate milion modnih agencija koje šalju svoje manekenke. Naprimjer, moja agencija ima 10 djevojaka koje su samo s Balkana. Nekada na kastinzima budu liste za potpisivanje, ti dođeš i vidiš da si 300. po redu, pa se zapitaš šta uopće tu radiš. Ali, sve zavisi više od toga kako se ponašaš nego kako izgledaš. Ako si zadovoljan sobom, to se vidi. Ima cura koje su savršene, savršeno hodaju i izgledaju, ali nemaju to nešto u sebi – rekla je Amra o svojoj modnoj priči.

Ljepotica iz Semberije Tijana Nikolić oduvijek je žudila za lijepim i modernim, već s osam godina postala je član jedne modne agencije i od tada je sve krenulo uzlaznom putanjom. Danas ova mlada djevojka živi svoj san. Manekenka iz Bijeljine bila je, inače, prva pratilja Amri Čerkezović na Izboru za Elite Model Look Bosne i Hercegovine. Ona se može pohvaliti saradnjom sa modnim kućama „Chloe“, „Valentino“, „Balenciaga“, „Tally Weijl“, kao i revijom „Tony Ward“ na francuskom Haute couture i još mnogim uspješnim poslovima.

Još jedna ljepotica iz Bijeljine koja je dotakla sami vrh modne priče u svijetu je manekenka Dijana Radetić. Ona je prije nekoliko godina pobijedila na izboru Elite Model Look BiH, što joj je otvorilo vrata svijeta. Radetić je radila tako reviju za čuveni „Emporio Armani“, a u Milanu je nekoliko godina nizala jedan za drugim angažman za renomirane modne kuće. Krenuvši u svijet modelinga iz tuzlanske agencije „Free Style“, Dijana je jedno od imena bez kojeg nije mogao proći nijedan Milano Fashion Week. A onda se, uprkos velikim kampanjama, na vrhuncu slave i uspjeha, misteriozno povukla i nikad više nije stala na pistu niti ispred objektiva.

Lijepa Sarajka Enisa Njemčević je egzotičnom ljepotom na prvu osvojila brojne modne agente. Da se radilo o velikom potencijalu, dokaz je i to što je, čim je sletjela u Milano, kroz nekoliko dana dobila glavnu ulogu u velikoj kampanji za čuveni brend naočala „Cesare Paciotti“. Poslije toga je u Aziji radila brojne reklame visoke produkcije za velike brendove.

Sarajevska manekenka Iman Šukalo još je  jedna djevojka koja gradi uspješnu inozemnu karijeru. Lice naše ljepotice nedavno je osvanulo na deset stranica editorijala čuvenog magazina “Cosmopolitan”. Šukalo je nedavno također osvanula na ogromnom videozidu u Švedskoj, poput onog na Times ajms squareu u New Yorku, pozirajući u videu za brend “Ideal of Sweden”.

Modna priča

Inače, Iman je u Sarajevu, gdje joj živi majka Alma, koja se također svojevremeno bavila modelingom, završila osnovnu školu, a potom je otišla kod oca u Švedsku, gdje je počela njena modna priča.

Naša manekenka snima za “Mango” u Barceloni, u Švedskoj za “Asos”, a u Londonu je potpisala ugovor s poznatom englesko-američkom agencijom “Wilhelmina Models”.

Također, potpisala je ugovore sa španskom agencijom “Francina Models” i njemačkom “Most Wanted Models”. Danas je dio danske modne agencije “Unique Models”.

Još jedna Sarajka koja je završila na krovu modnog svijeta je Hilda Halilović. Ona je prije nekoliko godina stala rame uz rame sa svjetski poznatom Kendall Jenner u Londonu za “Adidas” kampanju. Ova manekenka neobičnog stila članica je svjetskih modnih agencija kao što su „Marilyn Agency“ u Parizu, „Brave Model Management“ u Milanu, „M+P Models“ u Londonu. Također, pojavila se na naslovnici francuskog magazina „French Stylist“.

Ljepotica iz Krajine Alma Cerić „otkrivena“ je u frizerskom salonu u Zagrebu kada joj je prišla modna agentica Tihana Harapin-Zalepugin. Poslije tog dana u njenom životu ništa nije bilo isto, uslijedile su godine uspjeha u brojnim modnim metropolama, a manekenka iz Bihaća danas već nekoliko godina živi i radi u Singapuru.

Zeničanka Meri Gulin jedna je od najuspješnijih bh. manekenki sa svjetskom karijerom. Ova egzotična ljepotica radila je za poznate kozmetičke brendove pa je njeno lice krasilo i kataloge “Avona”, čije je bila zaštitno lice.

Ova mistična ljepotica sada već davne 2005. godine proglašena je najljepšom djevojčicom grada Zenice.

Nijedna modna sezona u Parizu i New Yorku nije mogla proći bez Meri, koja se skrasila u Los Angelesu, gdje je nastavila svoje modno putovanje uz ljubav s američkim muzičkim producentom Richijem Skillzom.

Sasvim slučajno, na ulicama rodnog Trebinja, otkrivena je Anja Čihorić, koju je u popodnevnoj šetnji zaustavila sestra Mile Jovović, koja ju je odvela do svjetskih pista, te tako ona danas živi u New Yorku, gdje niže modne uspjehe. Lijepa Hercegovka zablistala je tako na stranicama američkog magazina “Marie Claire” te bila zaštitno lice brendova „Dior“, „Miu Miu“ i „Chanel“.

Djevojka koja je obilježila početak 2000-ih i zabljesnula na našoj modnoj sceni bila je Amra Silajdžić danas Džeko. Ova ljepotica je 2000. sa svega 16 godina pobijedila na francuskom takmičenju “Metropolitan Top Model”. Na izboru su je primijetili modni skauti i postala je član modne agencije „Elite Model“ u Parizu.

Amra je učestvovala u reklamama odjeće “Anchor Blue” i bila zaštitno lice “Robin Jeansa”. Poslije toga je još neko vrijeme egzistirala kao model i onda je napravila pauzu i jedno vrijeme radila kao voditeljica na jednoj sarajevskoj televiziji. A potom je 2010. počela novo poglavlje u Los Angelesu. Tu dobiva epizodnu ulogu u “CSI New York”, učestvuje u nekoliko reklama i filmova, te se pojavljuje u spotovima Enriquea Iglesiasa i Taio Cruza. Na vrhuncu slave se zaljubljuje u jednog od najpoznatijih bh. fudbalera Edina Džeku za kojeg se udaje i ostavlja svjetla i snove iz Hollywooda.

Pročitajte još