Osam godina zatvorena u sobici bez prozora: Oteta je sa samo deset, proživjela je pakao

Piše: Azra

-Ja sam Natascha Kampusch, rekla je zadihana mlada djevojka 71-godišnjoj penzionerki u austrijskom gradiću i tako je započela priča o jednom od najnevjerojatnijih sretnih krajeva jedne jako teške priče.

Foto: Instagram @n.kampusch

Natascha Kampusch imala je samo 10 godina kad je oteta iz porodičnog doma, a sljedećih je više od osam godina provela zatvorena u podrumskoj sobici u kojoj ju je držao njen otmičar Wolfgang Priklopil.

Njen je nestanak izazvao ogromnu policijsku potragu, a zanimljivo je da je prilikom potrage policija pretražila i kombi njenog otmičara koji je također bio ispitan. Policiji je rekao da je bio sam kod kuće u vrijeme otmice i da je u kombiju prevozio gumu s gradilišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Natascha Kampusch (@n.kampusch)

Slučaj je privukao i golemu medijsku pažnju te su postojale brojne teorije o njenom nestanku u kojima su se spominjale strahote poput dječje pornografije ili trgovaca organima, a optuživali su i njenu porodicu.

Malena Natascha je u trenutku otmice sa sobom imala pasoš, budući da se njena porodica nekoliko dana ranije vratila s putovanja u Mađarsku, što će se kasnije pokazati važnom slučajnošću.

Djevojčicu je otmičar držao u podrumskoj sobici veličine samo pet kvadratnih metara, bez prozora i sa zvučnom izolacijom, a prvih šest mjeseci svog zatočeništva Natasha nije smjela izaći iz nje. Kasnije ju je puštao u ostatak kuće, no noći i vrijeme kad je on bio na poslu i dalje je morala provoditi u svojoj tamnici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Henry Deduboto: Crime-ologist (@crime_ology)

Kad je napunila 18 godina, Priklopil joj je dopuštao da izađe u vrt, no i tad joj je prijetio te nije smjela ispustiti ni zvuk. Bilo joj je dozvoljeno slušati samo strane radio postaje i gledati unaprijed snimljene programe na televiziji pa nije ni znala da je u toku potraga za njom. Otmičar ju je tjerao da kuha za njega i radi kućne poslove. Izgladnjivao ju je, tukao i seksualno zlostavljao.

Iako slaba od izgladnjivanja i u strahu od otmičara, Natasha, koja će 2. marta ove godine napuniti 36. godina, uspjela je iskoristiti trenutak nepažnje svog otmičara te je, dok je usisavala njegov automobil u dvorištu, a on za to vrijeme ušao u kuću da se javi na mobitel, ostavila uključen usisavač, preskočila ogradu i pobjegla. Usput je molila prolaznike da pozovu policiju, ali kako na nju niko nije obraćao pažnju, pokucala je na jedna vrata, a kad joj je starija gospođa otvorila, izgovorila je: ‘Ja sam Natascha Kampusch’. 71-godišnja Inge odmah je pozvala policiju koja se brzo pojavila i djevojku odvela u stanicu.

Natascha Kampusch identificirana je po ožiljku, ali i pasošu koji je u vrijeme otmice imala kod sebe i koja je pronađena u sobici u kojoj je bila zatočena duže od osam godina, a DNK testovi potvrdili su njen identitet.U trenutku bijega 18-godišnja Natascha imala je samo 48 kilograma, samo 3 kilograma više od svoje težine u vrijeme nestanka kad joj je bilo 10 godina. Wolfgang Priklopil je počinio samoubistvo na dan njenog bijega. Natascha je navodno plakala kad je saznala da je mrtav, a u jednom od kasnijih intervjua rekla je da joj ga je bilo žao.

O svojoj je otmici napisala knjigu pod nazivom ‘3096 dana’ koja je objavljena 2010. koja je tri godine kasnije adaptirana u istoimeni film. Svoju drugu knjigu objavila je 2016. i nazvala je ’10 godina slobode’.

Izvor: story.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti