Kćerka Sanele Jenkins napisala knjigu o daidži koji je ubijen tokom agresije na BiH

Piše: Lejla Pujagić

Autorica knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža” Eneya Jenkins, kćerka svjetski poznate poduzetnice i filantropkinje, rođene Sarajke koja živi u Los Angelesu, potpisala je danas u Sarajevu ugovor sa direktorom izdavačke kuće “Dobra knjiga” Izedinom Šikalom, prema kojem će se prevesti i štampati izdanje na bosankom jeziku.

Knjiga je, kako kaže Eneya, inspirisana ličnošću njenog dajdže Irnisa, koji je ubijen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Za vrijeme korone cijeli svijet je bio zatvoren u karantin. To je mnogima dalo priliku da stvaraju, a ja sam svoju iskoristila kako bih napisala knjigu. Kada sam iznijela mami ideju šta bih pisala, odmah me je podržala i rekla da svaki san može postati stvarnost ako uložimo trud. Vremena je bilo na pretek, tako da sam počela pisati sa 17 godina. Sretna sam što danas, 1. marta na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine potpisujem ugovor za bosansko izdanje – istakla je Eneya.

Eneya dodaje da su priče koje je slušala od dede i nene kad je provodila raspuste u Bosni, ostavile dubok trag u njenom odrastanju.

– Rođena sam sedam godina nakon kraja rata i imala sam sreću da pored roditelja najveći utjecaj na moj odgoj ostave dedo i nena. Odrastanje na zapadu daje jednu dimenziju ljudskoj ličnosti, ali duh Bosne koji je utisnut u odgoj mog starijeg brata i mene, predstavlja neprocjenjivo bogatstvo. Ponosna sam na svoje bosansko porijeklo koje želim njegovati i širiti – dodala je.

Kako kaže, priprema i veliku promociju knjige u Sarajevu gdje ima dosta prijatelja i provodi puno vremena.

– Kad god imam priliku i pauzu na fakultetu ja sam u Bosni. Gdje god da živimo, Bosna je naša baza i naš smisao. Danas se živi brže i naša generacija ima svoje karatkeristike. Najbolje prijatelje i prijateljice imam ovdje i tu se osjećam predivno – kaže kćerka Sanele Jenkins.

Izlazak knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža” na bosanskom jeziku planiran je za početak aprila 2023. godine.

Sanela Jenkins je preko društevnih mreža čestitala Dan nezavisnosti BiH i istakla da je veoma ponosna na svoju kćerku.

„Sretan 1. mart Dan nezavisnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ponosna sam što je i moja kćerka Eneya na Dan nezavisnosti potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Dobra knjiga za štampanje bosanskog izdanja njene knjige “Jedna narandža za berzbroj ruža” koja je inspirisana pričama o njenom dajdži, mom bratu, Irnisu Ćatiću. Eneya je rođena nakon rata, ali su se dedo i nena pobrinuli da priče budu ispričane.“

Sanela je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za magazin “Azra” otkrila da ima spreman scenarij za film o Bosni i čeka pogodan momenat da krene u realizaciju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti