Princezu Eugenie život nije mazio: Razvedeni roditelji, borba sa skoliozom i šuškanje o muževoj prevari

Piše: E.M.

Foto: Royal.uk / Instagram @princesseugenie / Alex Bramall / ShutterStock / AP

Buckinghamska palača krajem januara obavijestila je kako će kraljevska porodica uskoro postati bogatija za još jednog člana.

– Princeza Eugenie i Jack Brooksbank sa zadovoljstvom objavljuju da ovoga ljeta očekuju svoje drugo dijete. Porodica je oduševljena i August se mnogo veseli što će postati veliki brat – navodi se u saopćenju.

Sretnu vijest nakon toga potvrdila je princeza na svom Instagram profilu, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako njen sinčić August ljubi mamin stomak. Beba bi trebala stići naljeto i bit će 13. u redu za britansko prijestolje, a po svemu sudeći očekuje je mamina sudbina.

Kraljicina miljenica

Princeza je 11. u redu za britanski tron i dosad je uvijek bila u sjeni bratića Williama i Harryja. Zbog nemogućnosti da sjedne na tron nikada nije bila zanimljiva javnosti. Rođena je kao dijete drugog Elizabethinog sina, princa Andrewa i njegove bivše supruge Sarah Ferguson, a svojevremno se princ bunio zbog potlačene uloge njihovih kćerki u kraljevskoj porodici pa ih je kraljica počela uključivati u više događaja. S vremenom je postala posebno slaba na princezu Eugenie, koja ju je od tada pratila u stopu.

Zanimljivo je da je ona, za razliku od Williama i Harryja, mogla kraljicu zvati bakom u javnosti, dok su joj se oni morali obraćati kao kraljici. Princeza je bila čest gost i na škotskom imanju u Balmoralu, gdje se kraljica svake godine odmarala.

– To je najljepše mjesto na zemlji. Mislim da je baka tamo najsretnija, jer ona obožava Škotsko visočje. Šetnje, piknik u prirodi, mnogo pasa, a ljudi stalno dolaze i odlaze – otkrila je u dokumentarcu „Our Queen at Ninety“.

Cijela porodica bila je pogođena smrću kraljice Elizabethe, a posebno princeza Eugenie, koja se sa sestrom Beatrice obratila javnosti potresnim pismom.

„Otkako si nas sve napustila, nismo bili u mogućnosti mnogo toga izraziti riječima. Bilo je suza i smijeha, šutnje i čavrljanja, zagrljaja i usamljenosti, naša voljena kraljice i naša voljena bako. Mi smo, kao i mnogi, mislili da ćeš zauvijek biti ovdje. I svima nam užasno nedostaješ. Bila si naš matrijarh, naš vodič, naša ruka puna ljubavi na našim leđima koja nas je vodila kroz ovaj svijet. Toliko si nas naučila i te lekcije i sjećanja ćemo zauvijek čuvati. Zbogom, draga bako, bila je čast naših života biti tvoje unuke i jako smo ponosni na tebe…“

Pismo je podijeljeno uz  fotografiju princeza iz djetinjstva s kraljicom.

Muž snimljen s tri žene

O tome koliko su bile vezane govori i činjenica da je kraljica među prvima saznala za njene zaruke. Inače, Eugenie i Jack zajedno su više od 12 godina. Zanimljivo je da su i oni daleki rođaci baš kao što je to bio slučaj s kraljicom Elizabethom i princem Philipom. Njihova ljubav preživjela je daljinu kada se princeza 2013. preselila iz Londona u New York, gdje je radila za aukcijsku kuću. Ubrzo se vraća u London, a 2018. Jack je zaručuje u Nikaragvi. Iste godine su se vjenčali u oktobru, a u februaru 2019. dočekali su svoje prvo dijete.

Šest mjeseci kasnije njihovu porodicu potresao je skandal. Princezin muž snimljen je kod otoka Caprija na jahti u društvu tri ljepotice. Brooksbank, inače biznismen, boravio je u Italiji zbog dobrotvornog bala kojem je brend tekile, čiji je on ambasador, bio sponzor. Ove fotografije izazvale su buru u kraljevskoj porodici, a mediji su odmah otkrili kako je riječ o manekenkama Erici Pelosini i Mariji Buccellati, kao i bivšoj urednici magazina „Glamour“, Rachel Zalis. Britanska javnost mu je ovo zamjerila, a princeza se ovim povodom nije oglašavala i sve se zataškalo.

Lične borbe postale njen dobrotvorni cilj

Ne baš tako sretne okolnosti pratile su princezu još od djetinjstva.  Kada je imala samo 12 godina, podvrgnuta je operaciji leđa, kako bi ispravila skoliozu, a danas ima metalne šipke u leđima.  Od tada je nastojala da pomogne drugima s ovim problemom. Kao pokrovitelj Kraljevske nacionalne ortopedske bolnice, učestvovala je u nekoliko dobrotvornih kampanja. Nikad nije skrivala svoje ožiljke, a pokazala ih je i na vjenčanju.

– Mislim da se može promijeniti shvatanje ljepote, možeš pokazati ljudima svoje ožiljke i mislim da je zaista potrebno zauzeti se za to – rekla je jedne prilike.

Roditelji su joj se razveli kada je imala samo šest godina, a uvijek ih je opisivala kao “najbolji razvedeni par” koji je poznavala. Njen otac je poznat i kao najskandalozniji princ koji je bio povezan s lancem maloljetne prostitucije pod vodstvom Jeffreya Epsteina, a u medijima je govoreno i o njegovoj vezi s američkom glumicom Koo Stark, najpoznatijom po ulogama u erotskim filmovima. A sudeći prema otkrićima medija, i njena majka je bila nevjerna, iako to nikada nije potvrđeno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti