Kolektiv SFK 2000 Sarajevo: Žene u fudbalu koje pomjeraju granice

Piše: L. K. P.

 

Kolektiv SFK 2000 Sarajevo jedna je od najpozitivnijih priča iz Bosne i Hercegovine. Fantastične igračice ovog fudbalskog kluba vlasnice su Guinnessovog rekorda po broju osvojenih titula u domaćim prvenstvima uzastopno, njihov grb krase dvije zvjezdice (kao simbol 20 trofeja prvakinja BiH) i već dvadeset godina predstavljaju našu državu i grad Sarajevo u najprestižnijem takmičenju, UEFA Ligi prvaka. Uspjeh fudbalski ne bi bio moguć bez snažne podrške koju imaju u klupskoj administraciji, a osobe koje mimo terena realiziraju sve klupske strategije su predsjednica Kluba Samira Hurem, potpredsjednica Anela Potura, generalna sekretarka Azra Numanović i tehnička direktorica Vildana Imamović. One su SFK 2000 Sarajevo.

Sve četiri imaju različita zaduženja. Hurem je trenerica prvog tima, višestruko nagrađivana i kreira sportsku politiku Kluba. Potura rukovodi poslovima marketinga i klupske organizacije, a Numanović održava svakodnevne kontakte s predstavnicima UEFA-e, FIFA-e, ECA-e i NFSBiH. Imamović u sklopu svog posla brine da ekipa ima sve potrebno za uspješan rad.

– SFK 2000 Sarajevo počeo je prije dvadesetak godina kao ideja, a u prvim koracima nismo mogle zamisliti da ćemo danas biti jedan od najboljih timova u našoj regiji. Predanim radom, vjerom u sebe i naše kvalitete, uspjele smo naziv Kluba plasirati među najboljima u Evropi –  istakla je Samira Hurem.

Kakav iskorak u nogometu namjeravate napraviti?

Samira Hurem: U prošloj sezoni smo osvojile duplu krunu, titulu prvaka BiH i trofej osvajačica Kupa, s jednim izuzetno mladim timom i kroz rad s ovim igračicama želimo igru podići na takav nivo da budemo konkuretne u UEFA Ligi prvaka. Naša želja je rezultatski iskorak, plasman u narednu rundu Lige prvaka i vjerujem da imamo kvaliteta da to učinimo.

Pomjerile ste i pomjerate granice u nogometu. Koje uspjehe ste postigli?

Azra Numanović: U našim vitrinama se nalazi 20 trofeja prvakinja BiH, 18 trofeja osvajačica Kupa BiH, i četiri puta smo se plasirale u šesnaestinu finala UEFA Lige prvaka. Prije nekoliko godina svega nekoliko sekundi nas je dijelilo od najvećeg iskoraka, plasmana u osminu finala, kada smo nesretno izgubile od prvakinja Rusije. Osim rezultatskih uspjeha, ne možemo da ne spomenemo činjenicu da je SFK 2000 Sarajevo dio radnih tijela koji kreiraju strategije ženskog fudbala na međunarodnom nivou.

Koji su Vaši budući ciljevi?

Anela Potura: Osim rezultatskog uspjeha, cilj nam je dodatno osnažiti brend SFK 2000 Sarajevo, osvojiti nova tržišta i pozicionirati Klub na tržištu, kako bismo ostvarili nove saradnje i podijelili s potencijalnim partnerima vrijednosti koje zastupamo. Ovaj kolektiv predstavlja jednu izuzetno pozitivnu priču, sportsku priču, kroz koju se mogu identifikovati poslovna i društvena zajednica.

Nogometašice SFK 2000 u protekloj sezoni osvojile su 20. put u nizu titulu prvakinja BiH, držite Guinnessov rekord po broju uzastopnih titula u nacionalnim prvenstvima. Planirate li i dalje popravljati ovaj rekord?

Vildana Imamović: Osvajanje domaćih trofeja uvijek je rezultatski imperativ za naš klub. Kako bismo to ostvarili, nastojimo fudbalerkama omogućiti što bolje uvjete za trening, od opreme, infrastrukture, stručnog i medicinskog kadra. Mi svaki dan treniramo, svaki dan analiziramo i ulažemo mnoge napore kako bismo kao klub napredovali u svim segmentima. Ako toliko vrijedno radite, sigurno je da će rezultati doći i mi ćemo iz godine u godinu pomjerati granicu naših uspjeha.

Kroz klub su prošle brojne reprezentativke, nogometašice koje sada igraju u respektabilnim inozemnim klubovima. Kakav je odziv novih članova, kakav ineteres vlada među mladim djevojkama?

Samira Hurem: Duga je lista reprezentativki BiH i drugih zemalja koje su nosile dres SFK 2000 Sarajevo. One su naše ambasadorice i odlični promotori SFK 2000 Sarajevo. Veseli nas rast Škole fudbala SFK 2000 Sarajevo. Već sada veliki broj djevojčica trenira s našim trenericama i nedavno smo imali premijerligaški susret, gdje je upravo polaznica naše škole Dalal Bratović, koja ima šesnaest godina, postigla lijep gol za prvi tim.

Kako teku pripreme za Ligu prvaka, u augustu se igraju odlučujuće utakmice, kakva su očekivanja?

Azra Numanović: Nakon deset godina voljom žrijeba ne otvaramo turnir Lige prvaka na našim terenima. Gostujemo u Rumuniji, gdje je domaćin ekipa „Cluj“, a osim njih tu su još ekipe iz Sjeverne Irske i Malte, a upravo su Maltežanke iz Birkirkara WFC naše protivnice. Prikupljamo podatke, u konktaktu smo s predstavnicima UEFA-e i radujemo se gostovanjima. Vjerujemo u naš tim i da imamo snage i kvaliteta da ostvarimo kvalitetan rezultat.

Da li se popravio generalno, kako kod nas tako i u svijetu, položaj žena u ovom, može se reći, muškom sportu?

Anela Potura: Svjedočimo velikoj ekspanziji ženskog fudbala u svijetu. U proteklih nekoliko sedmica, odigrane su utakmice pred više od 90.000 gledalaca u ženskom fudbalu i oglašivači prepoznaju potencijal ovog sporta. Upravo će u novoj verziji video-simulacije FIFA-e izaći prvi put jedna čitava liga sa ženskim timovima koje možete koristiti u igrici, što je za ženski fudbal ogromna stvar. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, inovativnim pristupom nastojimo promijeniti stanje na tržištu i dati partnerima priliku da kroz saradnju sa SFK 2000 Sarajevo ostvare svoje poslovne ciljeve. Sigurno smo pionirke u tom poslu i predvodnice jednog novog načina razmišljanja u ženskom fudbalu.

Kakvi su navijači i koliko je bitna njihova podrška?

Vildana Imamović: Prije nekoliko godina, kako za mene lično, tako i za naš kolektiv, desio se jedan nezaboravan trenutak, kada nas je ispunjeno Koševo navijačima Fudbalskog kluba „Sarajevo“ nagradilo velikim aplauzom za naše uspjehe. Podrška navijača nam je jako bitna, veliki broj poruka koje dobijamo rado čitamo i općenito, saradnja s FK „Sarajevo“, te odnosi s novim vlasnikom, dali su našem klubu jednu sasvim novu dimenziju, za šta smo izrazito zahvalne – zaključuje Imamović.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti