Muž joj je sjekirom odsjekao obje ruke, jer je sumnjao da ga vara: Danas izgleda nevjerovatno i konačno je dočekala pravdu

Piše: Azra

Prije 6 godina, vijest da je muškarac u naletu ljubomore odsjekao ruke ženi jer je sumnjao da ga vara, potresla je ne samo Rusiju nego i cijeli svet. Muškarac po imenu Dimitri ponudio je supruzi Margariti Gračevoj da je odveze do posla, da bi skrenuo na drugu stranu, ka šumi.

Parkirao je kola, odvukao je sa sjedišta, uzeo sjekiru iz gepeka i odsjekao joj obje šake. Potom ju je ostavio na hitnom prijemu lokalne bolnice u Serpukovu, u južnoj Moskvi, odvezao se do policijske stanice i priznao zločin.

Njih dvoje su se upoznali u školi i počeli da izlaze poslije fakulteta. Isprva su bili sretni, iako je on znao brzo da plane oko trivijalnih stvari, i zakleo se da će je ubiti ako mu ikad bude bila nevjerna.

Njihova veza zapala je u krizu kad je Margarita počela da radi u reklamnom odjeljenju dnevnog lista iz Serpukova. Uprkos diplomi, Dmitri je mogao da nađe posao samo kao vozač viljuškara i postao je zavidan prema njenoj karijeri i ljubomoran na njene muške kolege. Kod kuće je bio sve više hladan i povučen.

Kad je Margarita rekla da misli da treba da se razdvoje, on ju je ignorisao. Ali kad mu je donijela papire za razvod, on je poludio. Jedne noći ju je napao u njihovom dvosobnom stanu, probudivši djecu, koja su vidjela masnice po njenom tijelu. Sljedećeg puta, kad joj je prijetio nožem, otišla je u policiju.

– Napisala sam izjavu a dežurni policajac mi je rekao da će mi se javiti za 20 dana- rekla je Margarita u jednom intervjuu.

– Istakla sam da do tad može da me ubije 20 puta.

Pet dana nakon što je njen slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, Dimitri je Margariti odsjekao šake. Njena osakaćena lijeva ruka pronađena je u šumi i zašivena joj nazad tokom devetosatne operacije. Kraudfanding kampanja sakupila je šest miliona rubalja (170.000 KM) za protetičku desnu šaku, koja joj je namještena u Njemačkoj.

Margarita je mislila da nakon svega što je prošla nikada više neće moći da vjeruje u ljubav, međutim, sudbina je za nju imala druge planove. Upoznala je Maksima sa kojim se najprije družila dugo sve dok nije mogla da mu vjeruje.

– Strpljivo me je čekao i nije me pritiskao i zahtijevao da definišemo vezu. Vjerujem da je zato i uspjelo. Moja dva sina se sjajno slažu sa njim – kaže Margarita, dodajući da njeni sinovi ne znaju ništa o tome kako je njihov otac majci odsjekao ruke.

– Znaju samo da je u zatvoru i to je to. Ne smatraju ga ocem – kaže ona. Inače, Maksim i Margarita su se vjenčali 2020., a već 2021. na svijet je došla njihova kćerka Jaroslava.

Nakon svega uslijedile su i dobre vijesti od strane Evropskog suda za ljudska prava, koji je naložio Rusiji da isplati odštetu za četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita Gračeva.

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, ruska vlada mora da plati više od 700.000 KM Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se također navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici, Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova, moraju da dobiju odštetu od po 50.000 KM.

Kako Margarita kaže, najvažnije joj je da, u presudi Evropskog suda za ljudska prava, sud naloži Rusiji da usvoji zakone protiv nasilja u porodici.

– Još ne mogu da slavim jer bi Rusija mogla da uloži žalbu na presudu. Sretnija sam zbog druge odluke Evropskog suda za ljudska prava. Nadam se da će naša zemlja saslušati Evropski sud i da će mjere zaštite žrtava nasilja u porodici biti sprovedene – rekla je Gračeva.

Ipak, ona i te kako ima razlog za osmijeh. Osim što je aktivna na mrežama i jedna od najglasnijih protiv nasilja nad ženama, Margarita svojim objavama sa suprugom svakodnevno oduševljava svoje pratioce.

 

Izvor: wanted.mondo.rs

 

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti