Eldin Huseinbegović za ,,Azru’’: Svaki ramazan donosi jedno novo otkriće

Piše: Selma Bošković

Foto: Instagram @eldinhuseinbegovic

Poznati bh. kantautor Eldin Huseinbegović i njegova supruga Suzana ponosni su roditelji dvije kćerke, Asje i Ajne.  Važe za jedan od najskladnijih parova na javnoj sceni. Eldin iza sebe ima mnoštvo pjesama koje je podario ljudima koji ga vole slušati. Sa Eldinom smo razgovarali o mjesecu ramazanu. Samo za ,,Azru’’ otkrio je koje su mu to najljepše uspomene iz djetinjstva, ko je odgovoran za spremanje iftara, kao i šta želi da usadi svojoj djeci povodom ramazana. Kako kaže, svaki ramazan donosi jedno novo otkriće.

Koja Vam je najljepša uspomena iz mjeseca ramazana?

Svaki ramazan sa sobom donosi jedan poseban duhovni ambijent prepun lijepih osjećaja i uspomena koje trajno ostaju urezane u pamćenje. Zaista ih je toliko da je vrlo teško izdvojiti posebno bilo koju. Najljepše je kada se od tolike ljepote ne možete odlučiti koja je to..

Postoji li nešto što Vam je posebno ostalo u sjećanju iz perioda djetinjstva?

Posebno lijepa sjećanja me vežu za ratne ramazane. Iako je bilo teško organizovati bilo kakav vid zajedničke aktivnosti, to vrijeme pamtim po intenzivnom druženju, iftarima koji su bili skromni ali puni ljubavi i duševnog zadovoljstva, vrijeme u kojem je velika količina ljubavi i posvećenosti zamijenila sve one objektivne materijalne nedostatke koje smo imali.

Foto: Instagram @eldinhuseinbegovic

Šta je obavezno na Vašoj ramazanskoj trpezi?

Ništa posebno. Još uvijek mi je živo sjećanje na onaj period agresije kada su iftari bili jako skromni tako da nema ništa što “mora” biti. Šta se nađe na stolu za iftar ja sam sa tim zadovoljan.

Šta zelite da usadite svojoj djeci povodom ramazana?

Ljubav prema ramazanu. Kada se stvari rade iz ljubavi one su i lahke i slatke i u njima se istinski uživa. Trudimo se da odrastaju u ambijentu u kojem će na djelu sve to vidjeti.

Foto: Instagram @eldinhuseinbegovic

Koliko se ramazanski običaji razlikuju danas u odnosu na period vašeg djetinjstva?

Za mene svaki ramazan donosi jedno novo otkriće i kako godine prolaze sve manje se osvrćem na običaje (pohvalno je da ih imamo) a sve više težim da suštinski doživim i provedem ramazan kako to ramazanu dolikuje. Običaje ćemo čuvati ali težiti suštini.

Foto: Instagram @eldinhuseinbegovic

Ko je zadužen za spremanje iftara?

Najljepše doba dana je ono prediftarsko vrijeme kada smo svi zajedno u kuhinji i zajedno spremamo iftar.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti