Jordanska kraljica Rania ove godine ima puno razloga za slavlje, a evo u čemu je tajna njene mladolikosti

Piše: L. K. P.

Jordanska kraljica Rania, jedna je od najljepših žena na svijetu koja utjelovljuje savršenstvo stila, ali i vješta diplomatkinja i predana aktivistica čiji rad pokriva široki spektar ciljeva – od borbe za prava žena, dostupnost obrazovanja i zdravstvene brige, do pomoći izbjeglicama, klimatskih promjena i ekoloških pitanja.

-Biti kraljica za mene je posao koji najmanje veze ima s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obvezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da to obećanje ispunim, kaže kraljica Rania Al-Abdullah, supruga Abdullaha II., suverena Hašemitske Kraljevine Jordan, koja će 31. avgusta proslaviti 53. rođendan, a u junu i tri desetljeća braka.

U razgovoru za australski časopis Stellar oktrila je da je supruga upoznala na večeri kod zajedničkih prijatelja u januaru 1993.

-Osvojio me svojim neodoljivim osmijehom i šarmom te nevjerovatnom pozitivnom energijom. Što reći, ostalo je povijest. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, no stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi, rekla je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Sve dok joj suprug nije preuzeo vladarsku titulu 1999., a Rania postala najmlađa kraljica na svijetu o njoj se malo znalo. Bilo je poznato tek to da joj je poslije studija u Kairu ponuđen posao u amanskoj podružnici Citibanke, a potom i u predstavništvu Applea u tom gradu. Dva mjeseca poslije sudbonosnog susreta s tadašnjim princem Abdullahom, prvorođenim sinom pokojnog jordanskog kralja Husseina i princeze Mune, Britanke Antoinette Gardiner, objavljeno je da se par zaručio. Vjenčali su se u junu 1993., a kako ulazak u kraljevsku porodicu koja se smatra izravnim potomcima proroka Muhameda nosi obaveze koje ne idu pod ruku s ostvarivanjem karijere u IT-sektoru, napustila je posao i posvetila se porodici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Rania Al-Yassin, što joj je djevojačko prezime, potječe iz palestinske porodice investicijskih bankara. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u privatnoj Novoj engleskoj školi u Kuvajtu, dok je poslovnu administraciju diplomirala na Američkom sveučilištu u Kairu. Premda danas u svojem uredu ima asistente koje može zadužiti da uređuju njezine profile na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i Twitteru, kraljica Rania to uglavnom čini sama. Naime, veoma je informatički potkovana jer joj je tokom studija drugi predmet bila informacijska tehnologija.

Jedna je od prvih vladarica koja je otvorila svoj kanal na YouTubeu i to s namjerom da razbije stereotipe o islamu i arapskom svijetu. Promovira svoje ciljeve osnaživanja žena i njihove ekonomske neovisnosti, zalaganje za kvalitetno školovanje dostupno svakom dječaku i djevojčici te ekološki održiv turizam u Jordanu. Uz to, već je šesnaest godina pukovnica jordanskih oružanih snaga – čin je zaradila žestokim zalaganjem protiv ubistava iz časti u svojoj domovini. Dodijelio joj ga je suprug koji je tim potezom začepio usta konzervativnim kritičarima i poručio kako stoji iza njezinih napora da modernizira zemlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Majka je prinčeva Husseina i Hashema, te princeza Iman i Salme, a njena djeca prošla su obuku na uglednoj vojnoj akademiji Sandhurst, koju su pohađali i britanski prinčevi William i Harry, te diplomirala na najprestižnijim svjetskim sveučilištima.

Kraljica Rania smatra se i modnom ikonom, a svoj ugled i status koristi za promociju bliskoistočnih modnih brendova poput Darina Hachema, Maisona Makaraema, te Azzi & Osta. Uz njih je poklonica kreacija Oscara Della Rente, modne kuće Chanel te Balenciage. A tajna njene mladolikosti u pedesetima, kako je otkrila, leži u uravnoteženoj prehrani i svakodnevnoj tjelovježbi koja uključuje jogu, pilates, trčanje i kickboxing.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti