Iftarska trpeza uz delicije po receptu foodblogerice Belme Ćoralić za “Azru”

Piše: L. K. P.

Belma Ćoralić (30) rođena u Zenici, odrasla u Visokom, a zbog ljubavi trenutno živi u Cazinu uživa u majčinstvu i kuhanju. Na svom food blogu @belminakuhinja objavljuje recepte tradicionalne bosanske kuhinje, a primjenjuje i modernije verzije. I u mjesecu ramazanu Belma svaki dan objavljuje svoje prijedloge i recepte koji se mogu naći na vašoj iftarskoj trpezi.

Ovaj put samo za čitatelje portala magazina „Azra“ Belma predlaže ove recepte:

Najukusniji rižoto sa piletinom

Sastojci:

▪️50 grama putera

▪️jedna velika mrkva

▪️500 grama pulećeg filea

▪️velika šolja riže

▪️začini 

▪️ 100 grama graška 

Priprema:

Otopite malo više putera i dinstajte sitno najsjeckanu mrkvu nekih 5-6 minuta. Dodajte piletinu izrezanu na malo sitnije kocke i promiješajte. Od začina dodajte: vegetu, crvenu papriku, so, biber, luk u granulama, malog bijelog luka i peršuna. Sve dobro izmješajte i dinstajte nekih 8-10 minuta. Poslije dodajte veliku šolju riže dugo zrno i 100 grama graška te mješajte par minuta. Na kraju dodajte ključale vode da vam prekrije sve sastojke i kuhajte nekih 10-15 minuta. Miješajte povremeno i dodajte vode po potrebi. Na kraju dodajte još malo soli i bibera tee uživajte. 

 

Pureće šnicle i pekarski krompir

Sastojci:

▪️500 grama puretine/karabatak bez kostiju

▪️500 grama krompira

▪️začini 

Priprema:

Pravi put sam pravila puretinu na ovaj način, oduševljena sam kako je sočno meso.

Koristila sam karabatak bez kostiju koji sam isjekla na tanke šnicle, istukla čekićem, dodala vegete i bosiljka. Pržila sam na Grill tavi po 3-4 minute sa svake strane da dobiju finu boju.

Skuhajte krompir (neka budu manji komadi) nekih 10-15 min te prebacite u veliku zdjelu te dodajte vegetu, crvenu papriku, origano, bosiljak, ulje i dobro promješajte.

Pecite na pek papiru nekih 30-40 min na najjačoj temperaturi. Nema boljeg i hrskavijeg krompira vjerujte mi.

Kadaif

Sastojci:

▪️250 grama kadaifa

▪️200 grama oraha ukupno

▪️50 grama putera

▪️50 grama šećera 

▪️7 malih šoljica vode

▪️kašika limuna

Priprema:

Veeeliki sam ljubitelj kadaifa posebno uz ramazan. Dijelim sa vama recept za preesočni kadaif. 👌🏻

Koristila sam 250 grama kadaifa, tj. pola kese. Na dno vatrostalne zdjele stavite malo ulja , onda jedan sloj kadaifa, narežite oko 100 grama oraha na sitno te još jedan sloj kadaifa. Na vrh stavite komadiće putera i stavite peći na malu temeperaturu oko 150 stepeni dok vam se puter istopi 10-ak min. Poslije pojačajte na 180 stepeni i pecite oko 40-ak minuta. Pripremite agdu od 500 grama šećera i 7 šoljica vode i mješajte dok vam ne prokuha. Kad proključa onda kuhajte tačno 7 minuta te pred kraj dodajte malo limuna. Poslije zalijte mlakom agdom na vruć kadaif. Dodala sam pred kraj još sitnih oraha.

Teletina u foliji sa krompirom

Sastojci:

▪️500 grama teletine

▪️500 grama kormpira

▪️začini

Priprema:

Izrežite teletinu na kockice i stavite u vrećicu te dodajte: maslinovo ulje, začin za meso, biber, so, bijeli luk u prahu i malo svježeg peršuna. Zatvorite vrećicu i ostavite da se marinira u frižideru najmanje jedan sat.

Oblikujte zdjelu od folije i pripremite je za punjene. Krompir izrežite na manje komadiće te začinite sa uljem, vegetom, crvenom paprikom i malo sušenog peršuna.

Stavite meso i krompir u folije te dobro izmješajte, slobodno preostalo ulje iz vrećice dodajte u foliju. Dobro sve izmješajte prekrijte vrh folijom i dobro zatvorite sa svih strana te pecite na 250 stepeni nekih 30 minuta. Pred kraj otkrijte gornji dio folije te pecite jos 10-ak minuta. Poslužite sa svježom salatom i pavlakom. Uživajte

Paša lokum

Sastojci:

▪️100 grama kokosa

▪️1 litra mlijeka

▪️150 grama šećera

▪️1 vanilin šećer

▪️50 grama kakaa

▪️150 grama glatkog brašna

▪️100 grama puter

▪️200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za početak vam je potreban veliki lim od rerne na koji ćete posuti 100 grama kokosa.

U veliku šerpu stavite 1 litra mlijeka, 150 grama šećera, 1 vanilin šećer, 50 grama kakaa, 150 grama glatkog brašna i 100 grama putera ili margarina. Kuhati uz stalno mješanje da dobijete smjesu kao puding.

Izlijte smjesu na pleh ravnomjerno i poravnajte kašikom. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi te poslije stavite u frižider barem pola sata. Potrebno vam je 200 ml vrhnja za šlag koje ćete umutiti čvrsto. Izvadite lim iz frižidera premažite šlag ravnomjerno preko smjese.

Smjesu izrezati na 10 pravougaonika, uz pomoć špahtle polahko zarolati svaki komad posebno. Jako se osjetljiva smjesa pa ako vam puca ne brinite se, što sporije motate to će vam rolnice ispasti ljepše. Kad ih zarolate sve stavite opet na hlađenje barem jedan sat. Kako vam se čine?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti