Najpopularniji parfemi u Bosni i Hercegovini: Možemo li reći da smo nacija koja miriše

Piše: Azra

Svijet parfema se konstantno povećava, zahvaljujući industriji koja je, opet zahvaljujući novim dostignućima, rapidno povećala svoju proizvodnju, na svim nivoima. S obzirom na to, teško je reći koji su TRENUTNO najpopularniji parfemi. Pored toliko izbora i toliko različitih koža i noseva, zadatak uopće nije lagan kako se čini

Ako se, recimo, fokusiramo samo na našu državu, a imamo puno pravo jer slobodno možemo reći da smo nacija koja miriše, onda bi ta” long story short” mogla izgledati ovako:

Baccarat Rouge

Najpopularniji unisex parfem (mada se može reći da “naginje” na žensku stranu) u posljednjih godinu zasigurno je Maisona Francisa Kurkdjiana “Baccarat Rouge”.

Ovo je niche kuća nadahnutog Francuza jermenskog porijekla, koji je sada kreativni direktor “Diora”, i ovo je parfem koji je “iskorak u budućnost”, kako bih ga ja nazvala.

On je potvrda koliko su koža i nos tandem koji se ne smije zanemariti. Na nekome (ili nekome) miriše kao bolnica, stomatološka ordinacija, šuma puna smole, a na nekome kao šećerna vuna ili čista mirisna magija.

On je sve to i ništa od toga.

S mirisnom piramidom koju čine šafran, jasmin, amberwood, ambergris, jelova smola, kedar, ne možete ništa pretpostaviti dok ne raspršite mirisnu čaroliju po sebi.

A ona će se dogoditi, ili neće.

Da se ipak događa, dokaz je njegova potražnja i veliki broj onih brendova koji su napravili svoju “verziju”, koja se, također, traži, ali ipak ne isijava takvu magičnost pa, bez obzira na cijenu, “Baccarat Rouge” krasi mnoge police kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Ali, svakako bih napomenula da nije za kupovinu “naslijepo”. Može se nositi i po hladnom i toplom vremenu, sve zavisi od vaše kože, ali treba paziti na doziranje prilikom više temperature.

Armaf

Muški parfem koji posljednjih godinu kupi komplimente kako od ženskog, tako i muškog spola, jeste nesumnjivo “Club de Nuit Intense Man”. Dolazi iz arapske kuće “Armaf”, koji je novi brend te, kao i većina brandova s arapskog područja, proizvodi svoje verzije postojećih parfema.

“Club de Nuit Intense Man” je arapska verzija za “Creedov Aventus”, jedan od najskupljih i najomiljenijih parfema za muškarce. Međutim, “Armaf” je ponudio kupcima parfem koji podsjeća na “Aventus”, s malo više bombastičnih sastojaka, koji mogu biti prepreka da ga se nosi na višim temperaturama, kada zna da zaguši, dok s “Aventusom” to neće biti slučaj.

Kako god, ko bi rekao da parfem koji je u suštini baziran na notama brezine kore i ananasa, može biti tako neodoljiv?

Light blue forever

Ako bismo baš htjeli da vidimo koji se  ženski parfem našao vrtoglavom brzinom na našim policama, onda bi odluka pala na novi flanker čuvenog “Light blue” iz kuće “Dolce&Gabbana”.

Tačno nakon 20 godina Olivier Cresp lansira “novu plavu svježinu” naziva “Light blue forever”.

Poručuje li nam to ova dizajnerska kuća da je došao kraj flankerima “Light blue” parfema? Ako misle da prekinu niz, neka to učine s ovim “forever”. Jer zaista ovaj parfem je potvrda da su nam ljeti lagane note nasušna potreba!

Citrusi umiksani za zelenom jabukom, kombinacija koju toliko volimo, ali bez vodenastih nota, bez zelene “oštrine”, nego sa nježnijim i ženstvenijim zaokretom kroz note bijelog cvijeća i narandžinog behara.

Baza od kašmerana, mošusa i kedra dovoljna je da ovaj osvježavajući povjetarac bude naša pratnja sigurnih nekoliko sati tokom ljetnih dana i večeri!

Jer, nova svježina je stigla i prema dosadašnjim izgledima, doista bit će FOREVER!

Red Tobacco

Trenutno je jedan od najpopularnijih parfema kod nas, također unisex i iz niche kuće, koji malo više “vuče” na mušku stranu, ali svakako postoje žene koja ga mogu i trebaju nositi!

Riječ je o “Mancera” brendu i parfemu “Red Tobacco”. Ovo je parfem za kasnu jesen i zimu. Vrlo je bogat sastojcima (cimet, oud, šafran, tamjan, muškatni orah, pačuli, kruška, duhan, vanilija s Madagaskara…) pa nikad se ne zna šta će da izdominira ovisno o mnogim faktorima, ali da će da dominira, to je itekako. Većina voli da mu parfem traje duže, ali zaista ovaj parfem će vas dočekati i nakon kupanja, na odjeći i nakon pranja!

Nemojte da mislite, ako niste ljubitelj duhana kao ja, da ćete da mirišete po cigaretama ili duhanu!

Ta nota je tu da pomogne ostalim “markantnim” sastojcima da izdrže neizdrživo, a nikako da vas učini neizdrživim za okolinu! Vrlo je primjetan, govori umjesto vas i, prema potražnji, “must have” za hladne dane.

Pročitajte još