Preporučuje food blogerica Belma Halilović za “Azru”: Slatka i slana jela za iftarsku trpezu

Piše: L. K. P.

Belma Halilović, koja na svom food blogu @h_belma_ izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte. Samo za čitatelje portala magazina „Azra“ predstavila je nekoliko recepata kojima možete obogatiti svoju iftarsku trpezu za vrijeme svetog mjeseca ramazana.

Jabuke u šlafroku

Sastojci:

1 jaje

100g brašna

125 ml mlijeka

2 kašike šećera

1 vanilin šećer

3-4 jabuke

Priprema:

-u zdjeli pomiješati jaje, brašno, mlijeko, šećer i vanilin šećer

– jabuke oguliti, izdubiti i izrezati na tanke krugove

– svaki kolut ubaciti u smjesu, malo ocijediti i pržiti u šerpi u ulju, na srednjoj temperaturi (5 od 9)

– pržiti s obje strane, i kada postanu zlatne, vaditi na ubrus

– ponoviti postupak sa svim kolutovima

– pomiješati šećer u prahu sa kašičicom cimeta (ako volite) pa obilno pospite jabuke

– tople služite uz sladoled i nutellu

Hadžijski ćevap

S a s t o j c i

Teletina

Mrkva

Paprika

Gljive

Krompir

Crveni i bijeli luk

Začini

p r i p r e m a

-Teletinu isjeći na kocke, posoliti i pobiberiti pa ostaviti u frižider.

-Usitniti crveni i bijeli luk, mrkvu, papriku i gljive.

-Meso prepržiti par minuta sa svih strana, pa ga izvaditi. U istu tavu dodati povrće i prodinstati ga također par minuta. Dodajte meso.

-Zdjelu obložiti papirom za pečenje (pazite da vam ivice pređu), pa sve prebacite na papir. Dodajte vode pa pažljivo svežite.

-Prebacite paket u tepsiju, a okolo rasporedite mladi krompir, koji operemo, izrežemo na čamce, posolimo i pobiberimo.

-Blago nauljiti krompir pa sve peći u zagrijanoj rerni na 220C, nekih 30min, pa smanjite na 180 i pecite još 10min.

-Otvorite paketić, odrežite višak papira, dodajte po želji kašiku pavlake ili kajmaka i poslužite uz hrskavi krompir.

 

Punjene hurme

Svega par koraka vas dijeli do ovih čokoladnih hurmi.
Jednostavno izvadite košpice, ubacite orah, badem, lješnjak itd).
-Na pari otopiti čokoladu, dodati malo maslaca pa uvaljati hurme.
-Pola hurmi sam dekorisala mljevenim orasima, a pola bijelom čokoladom.
-Ohladiti i uživati

Klepe

Priprema:

-250g brašna malo posoliti, dodati mu 1 jaje, pa promiješati. Dodati malo ulja, pa lagano dodavati malo po malo mlake vode miješajući. Treba da zamijesite tvrđe tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ukoliko dodate više vode, samo dodajte još brašna. Oblikujte lopticu i pokrijte.

-Usitniti 1 glavicu luka, par čehni bijelog luka pa dodati 200g mljevenog mesa. Začiniti vegetom i biberom.

-Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tanko veliki pravougaonik. Nepravilne ivice odsjeći, pa rezati tijesto na kocke jednake veličine.

-Poredati po malo mesa na svaku kocku pa preklopiti na trokut.

-Viljuškom zatvoriti ivice sa obje strane.

-U šerpi zagrijati vodu pa dodati malo soli i ulja.

-Spuštati klepe u vodu koja vri (na srednoj temperaturi), po 5-6 komada zavisno kolika vam je šerpa.

-Kada isplivaju na površinu, kuhati još 1-2 min, pa vaditi u posudu. Ponoviti sa preostalim komadima.

-Pripremiti preliv: u tavici istopiti 100g maslaca, dodati mu vegetu i crvenu papriku. Dobro izmiješati pa preliti preko klepa.

-Izmiješati da maslac dođe do svih klepa podjednako.

-Ja ih najviše volim da serviram uz bijeli preliv: usitniti bijeli luk pa dodati pavlaku i malo jogurta. Začiniti sa malo soli i svježeg peršuna.

Lahmacun

Sastojci za tijesto:

300g brašna

150ml mlakog mlijeka

2 kašike maslinovog ulja

sol

Mala kašika kvasca+ mala kašika šećer+ kašika brašna+ pola čaše mlake vode

Priprema:

Kvasac pomiješati sa šećerom, brašnom i mlakom vodom i ostaviti da se aktivira.

Brašno posoliti i dodati mu ulje, i aktivirani kvasac. Lagano dodavati mlako mlijeko i umijesiti tijesto (malo tvrđe od tijesta za pizzu). Pokriti i ostaviti da nadolazi.

Pripremiti fil:

U blenderu izblendati crvenu i zelenu (žutu) papriku, glavicu luka, 4-5 čehni bijelog luka, 3 kašike paradajz sosa i 2 kašike maslinovog ulja. Začiniti vegetom, biberom i crvenom paprikom. Dobivenu smjesu dodati u 300g mljevenog mesa i dobro izmiješati.

-Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 3 jednaka dijela. Svaki tanko razvaljati pa rasporediti na svaki dio smjese.

-Peći u zagrijanoj rerni na 200C dvadesetak minuta (prilagodite svojoj rerni, pazite da ne izgori jer je tanko tijesto)

-Napraviti salatu od ljubičastog luka, dosta peršuna, maslinovog ulja, limunovog soka i malo soli.

-Rasporediti salatu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti