Najljepša arapska princeza koja živi po svojim pravilima

Piše: L. K. P.

Ameera Al-Taweel (38) jedna je od najljepših i najslobodnijih žena arapskog svijeta. Prva je rekla “ne” abaji – tradicionalnoj ženskoj haljini u Saudijskoj Arabiji. Dio dinastije te zemlje postala je udajom, a iako se razvela od saudijskog princa Al Waleeda bin Talala, tamošnja javnost je i dalje smatra princezom.

Ameera potiče iz srednje klase u Saudijskoj Arabiji , a odrasla je sa majkom, bakom i djedom. Ali, u osamneaestoj godini joj se život mijenja iz korjena, kada upoznaje saudijskog princa.

Njihov sudbonosni susret desio se tokom intervjua za školske novine koji je upravo Ameera radila. Da su se kockice poklopile pokazivalo je i njeno ime, jer na arapskom znači baš “princeza”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ameerah Al Taweel (@ameerahaltaweel9)

Vjenčali su se 2008. godine, a njihova bračna idlila trajala je svega pet godina. Mada u javnosti nikada nisu saopćeni pravi razlozi kraha njihove veze, u javnosti su šuškalo da je povod za rastanak bila činjenica da princ nije želio djecu sa Ameerom. Bio je, čak, 28 godina stariji od nje, iza sebe je već imao dva braka i potomstvo.

Na mjestu princeze je bila kratko, ali je uspjela da pokaže nevjerovatnu snagu žene. Prkosila je stereotopima i zastarjelim shvatanjima u Saudijskoj Arabiji. Iako njen stil djeluje prilično smireno i konzervativno, u arapskom svijetu je njen način oblačenja napravio revoluciju. Naime, za njih je to bilo nešto sasvim novo i više nego slobodno za stroga pravila koje važe i toj zemlji.

– Put da postanem princeza… Taj put je izabrao mene. Bila sam djevojka iz porodice sa prosječnim primanjima, sanjala sam da postanem lječnica. A onda sam se udala za princa i moj život se drastično promjenio. U početku sam se fokusirala na svoje obrazovanje, jer ako čovjek nije obrazovan, nema sigurnost i povjerenje u sebe. Zato sam prvo učila, a onda se uključila u dobrotvorne projekte i preuzela upravljanje porodične fondacije – istakla je svojevremeno.

I danas se bori za bolji položaj žena u arapskom društvu, zato se i osvrnula na činjenicu da upravo u takvoj sredini živi kao razvedena žena, koja ide za svojim snovima i željama.

– Moral se promjenio, društvo više ne osuđuje razvedene žene kao nekada. Sada razvedena žena može da živi sama, da bude finansijski nezavisna, da donosi važne odluke i nailazi na razumjevanje – naglasila je nekadašnja princeza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ameerah Al Taweel (@ameerahaltaweel9)

I dodala da joj je cilj da bude primjer drugim djevojkama.

– Želim da budem ona na koju žene pokazuju svojim kćerkama i kažu im: “Vidi, ona se razvela i pogledaj šta sada radi. Ona je nezavisna žena i radi dobre stvari za svoju zemlju – dodala je.

Njen život zaista podsjeća na bajku. Nakon razvoda nije gubila vjeru u ljubav. Sreća joj se osmjehnula 2018. godine, kada se udala za milijardera i biznismena Khalifa bin Butti al Muhairija, a godinu dana kasnije dobili su i sina Zayeda.

– Uvijek sam vjerovala u ljubav, ali mislim da je ljudi pogrešno doživljavaju. Savremeni čovjek podrazumjeva pod ljubavlju ludu strast, ali to je samo dio ljubavi. Za pravu ljubav potrebno je prijateljstvo, uzajamno poštovanje, međusobno razumjevanje – zaključila je ova nesvakidašnja arapska princeza.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti