Životna priča Saše i Dejana Matića: Danas slave 45. rođendan, a tuđa greška ih je skupo koštala

Piše: L. K. P.

Braća blizanci Saša i Dejan Matić rođeni su 26. aprila 1978. godine i danas slave 45. rođendan. Rođeni su u Bihaću, ali su ih nakon rođenju prebacili u jednu zagrebačku bolnicu gdje su boravili u inkubatorima, zato što su rođeni prije termina, u šestom mjesecu.

Ppri rođenju, Saša i Dejan, nisu imali nikakvih problema s vidom. Međutim, prerano rođenje sa sobom nosi i obavezan boravak u inkubatoru.

Nažalost, samo nekoliko dana kasnije došlo je do izvjesnih problema i obojica su ostali slijepi. Iako nije poznato šta se tačno dogodilo, pretpostavlja se da je u pitanju bila greška medicinske sestre zbog koje su braća ostali bez vida.

-To je nepažnja. Sada, koga… Nisam se nešto detaljno raspitivao čija je. Je li u pitanju liječnik, je li medicinska sestra, nisam ulazio u to. Bilo je to rođenje prije vremena. A, da je bila nepažnja, bila je, rekao je Dejan jednom prilikom.

Raspravljalo se i o tome da postoji mogućnost da se pjevačima povrati vid uz određene operacije, ali da veće šanse za to ima Saša, koji se u konačnici iz solidarnosti s bratom nije operirao.

Međutim, on je to demantirao.

– Ma ne, to je bezveze priča. Oni su htjeli na nama raditi nekakve eksperimente. To nisu dozvolili roditelji, a ni mi. Ja tako ne volim što se godinama priča o toj temi, da vi nemate pojma. Dvije najgore teme, one koje najmanje volim su, jesam li u svađi s bratom i šta je bilo s mojim vidom, rekao je Saša, te dodao:

„Moji prijatelji i ljudi koju su sa mnom u stalnom kontaktu znaju kako ja živim i znaju da ovaj život volim najviše na svijetu. Jesam li se ja liječio i kod koga sam se liječio, to je moja privatna stvar. Ima jedna priča kad je jedan moj prijatelj nazvao taksi, a oni su ga pitali: ‘U kom pravcu idete?’, a on je rekao: ‘Koga to zanima osim mene?’.“

Pročitajte još