Gde je danas Bernarda Marovt, omiljena jugoslovenska misica i prvi jugoslovenski supermodel

Piše: L. K. P.

Slovenka Bernarda Marovt prije 40 godina proglašena je za Miss tadašnje Jugoslavije. No Bernarda, nasljednica Ane Sasso, koja je titulu najljepše žene u Jugoslaviji ponijela godinu ranije, nije bila samo Miss Jugoslavije već se smatra i prvim jugoslavenskim supermodelom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bernie Marovt (@berniemarovt)

Ono što su u svijetu bile Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Helena Christensen, u bivšoj Jugoslaviji, ali i šire, bila je Bernarda Marovt, koja se smatra prvim jugoslavenskim supermodelom. Bernarda je zaista imala sve odlike supermodela, a primjetna je čak i fizička sličnost s Helenom Christensen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bernie Marovt (@berniemarovt)

Bernarda Marovt rođena je 1961. godine u Sloveniji te je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani. Kao manekenki i fotomodelu veliki vjetar u leđa bio joj je kada je 1983. godine izabrana za Miss Jugoslavije na izboru održanom u Zagrebu.

Na izboru za Miss svijeta Bernarda je ponijela (samo) lentu Miss fotogeničnosti, iako je slovila kao jedna od favoritkinju za glavnu titulu. Kako se tada pisalo, titula Miss svijeta možda joj je promakla i zbog golišavih fotografija koje je snimila za tadašnji magazin “Start”, koji prodat u 350.000 primjeraka, a bila je i Miss Penthousea prije nego što je odlučila okušati se na izboru za Miss svijeta.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća istaknula se kao etablirani međunarodni top-model za vodeće modne dizajnere te je pozirala najpoznatijim svjetskim fotografima. Radila je za najveće brendove donjeg rublja i kupaćih kostima, reklamirala je i kultni kozmetički brend Samantha, nosila revije i radila kao model za najveće stiliste u svijetu visoke mode, a okušala se i kao glumica u žanru fikcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bernie Marovt (@berniemarovt)

Bernarda Marovt prva je slovenska manekenka koja je postigla evropsku i svjetsku karijeru. Između ostalog, bila je top-model Italije 1990., top-model Europe 1992., a iste godine proglašena je i najfotografiranijim licem na svijetu. Već je 1992. osvojila i nagradu za životno postignuće, dok je 2000. godine proglašena slovenskom ljepoticom stoljeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bernie Marovt (@berniemarovt)

Danas je vlasnica manekenske škole Berniemodels, koja djeluje na relaciji Slovenija – Milano, a jedna od najljepših žena nekadašnje Jugoslavije aktivna je i na Instagramu, gdje, između ostalog, objavljuje svoje fotografije iz dana najveće slave.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti