Poslušajte pobjedničku pjesmu Eurosonga 2023: Švedska osvojila prvo mjesto

Piše: Selma Bošković

U Liverpulu se večeras održalo veliko finale Eurosonga 2023. Takmičilo se 26 zemalja a prema kladionicama najveći favorit za pobjedu je Švedska. Slijede je Finska, Ukrajina, Izrael i Norveška.

Nakon 26 očaravajućih izvedbi pobjedu ove godine osvojila je Švedska koju je predstavljala Loreen sa pjesmom Tattoo.

Ove godine predstavlja po drugi put svoju zemlju na Eurosongu sa pjesmom Tattoo.

Predstavljajući Švedsku , pobijedila je na Eurosongu 2012. sa svojom pesmom Euphoria, koja je bila na vrhu top lista u brojnim europskim zemljama.

Loreen je tek drugi izvođač u historiji kojem je uspjelo dvaput odnijeti pobjedu na Eurosongu. Dosad je to napravio i irski kantautor Johnny Logan, koji je pobijedio 1980. i 1987.

Drugo mjesto osvojila je Finska.

Let 3 koji je predstavljao Hrvatsku osvojili su 13. mjesto, dok se Luke Black našao na 24. mjestu sa 30 bodova.

Na posljednjem mjestu bila je Njemačka sa 18 bodova.

Direktan prolaz u finale imale su Španija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

Ove zemlje nazivaju se ‘Big Five’ (velika petorka, eng) i po pravilima su uvijek direktno u finalu. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Eurosong nakon 14-godišnje pauze, pridružila im se i ona.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti