Recept za starinski kolač koji ćete smutiti za tren

Piše: L. K. P.

Rum-kocke su omiljeni biskvitni kolač s preljevom od ruma. Jednostaven za napraviti a vrlo ukusne. Isprobajte ovja recept.

 

Sastojci za biskvit:

5 većih jaja

150 g šećera

100 g maslaca

150 g mljevenih oraha

150 g glatkog brašna

2 velike kašike kakaa

2 male kašike praška za pecivo

prstohvat soli

malo dodatnog maslaca i brašna za kalup

Sastojci za preljev:

200 ml vode

200 ml ruma

100 g šećera

Priprema rum-kocki:

 

Kalup za kolač premažite s maslacem i posipajte brašnom. Brašno, kakao, so i prašak za pecivo zajedno pomiješajte pa prosijajte.

Odvojite bjelanjke od žutanjaka, a bjelanjke stavite u veću posudu. Počnite ih miksati na najvećoj brzini i kad se već zapjene malo po malo dodavati šećer. Kad ste potrošili sav šećer i dobili vrlo čvrsti snijeg, smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte u smjesu jedan po jedan žumanjak. Naposljetku ubacite pripremljenu mješavinu brašna i ostalih sastojaka i sve ih sjedinite kratko miksajući.

Smjesu ubacite u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni te pecite oko 30-ak minuta, sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od kalupa. Izvadite kolač van i pustite da se hladi.

U međuvremenu pripremite preljev. U manju posudu ubacite vodu i šećer, stavite na laganu vatru, miješajte dok se šećer ne otopi i zatim kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre, ubacite rum u šećerni sirup i pomiješajte. Kolač razrežite u kalupu na kocke željene veličine i zatim ga prelijte sirupom. Pustite kolač da miruje nekoliko sati kako bi što bolje upio preljev.

Pročitajte još