Sočna carska pita: Ukusan, brz i jeftin ručak savršen za pražnjenje frižidera

Piše: L. K. P.

Donosimo vam univerzalni i tako ukusni recept koji će osvojiti prijatelje i sve članove porodice. Carska pita odličan je izbor za brzi doručak, ručak i večeru, ali i za party te neočekivane goste.

Kako biste pripremili carsku pitu, trebate nekoliko osnovnih sastojaka spojiti s “ostacima” iz frižidera, pa je ovo jelo savršeno za sve one koji ne vole bacati hranu, već reciklirati ručak i tako napraviti sasvim novu kombinaciju okusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeka Marić (@jekajekago)

Sastojci:

4 jaja

300 g svježeg sira

180 g kiselog mlijeka

150 ml ulja

150 g glatkog brašna

100 g kukuruznog brašna

1 prašak za pecivo

150 g pileće šunke

kiseli krastavci

2 crvene paprike

So

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte žumanjke, kiselo mlijeko, sir i ulje te sve dobro izmiksajte.

Brašno, kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo dobro promiješate pa dodajte u vlažne sastojke i sjedinite u homogenu smjesu.

Krastavce, šunku i papriku isjeckajte na kockice pa dodajte u smjesu i ručno promiješajte.

Pleh nauljite i pospite brašnom pa izlijte smjesu. Pitu pecite na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.

Savjet: U osnovnu smjesu, nakon što ste pomiješali mokre i suhe sastojke, možete dodati sastojke po želji. Ako vam je, primjerice, ostalo piletine od ručka, možete i nju iskoristiti. Svako drugo povrće također će odlično funkcionirati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti