Ostao je upamćen kao Toše Proeski, ali to nije bilo njegovo pravo ime

Piše: L. K. P.

Toše Proeski, pjevač anđeoskog glasa voljen na čitavom Balkanu, prerano nas je napustio tragično nastradavši 2007. godine u saobraćajnoj nesreći.

Izgubio je život u blizini mjesta Donja Gradiška i taj dan je proglašen danom žalosti u njegovoj rodnoj Makedoniji.

Iza sebe ostavio je niz hitova, poznat je po tome što je kao najmlađi pjevač ikada napunio beogradsku Arenu, ali i kao prvi stranac koji je pobijedio na hrvatskom radio festivalu.

Međutim, ime Tošeta Prosekog pod kojim je postao slavan nije njegovo pravo ime i prezime.

Naime, pravo ime Tošeta Proeskog je Todor, a njegova porodica je promijenila i prezime koje je prvobitno bilo Proja, kako bi bilo u duhu makedonskog jezika.

– Ja se zovem Todor Proeski. Moj deda prezivao se Proja, ali smo pod utjecajem sredine promijenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkrit ću vam, planiram da vratim staro prezime ukoliko odlučim da pravim svjetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše da izgovore i upamte Proja nego Proeski – izjavio je jednom prilikom za medije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti