Kraj karijere zločestog dečka nogometa: Kako se Ibra suprostavio svima koji su sumnjali u njega

Piše: L. K. P.

– Više od tri desetljeća radim u ovoj školi, a njega pamtim kao najgoreg učenika svih vremena! Bio je problematičan, onaj tip klinca kojem je suđeno da završi tragično, svojevremeno je rekla osnovnoškolska razrednica o svom bivšem učeniku, svjetski slavnom nogometašu Zlatanu Ibrahimoviću koji se ovih dana u 42. godini oprostio od nogometa.

Epitet ‘zločestog dečka nogometa‘, zaradio je i u bogatoj profesionalnoj karijeri, zbog svog eksplozivnog temperamenta, agresivnosti i nepoštivanja autoriteta. No na oproštaju od matičnog kluba Milan, ali i nogometne karijere na stadionu San Siro u Milanu, harizmatični Ibrahimović nije uspio zadržati suze.

A iza njega je ozbiljno velika karijera koju je osim njegovog talenta i karizme obilježio i ozbiljan sportski rezultat – igrao je za ponajbolje evropske klubove, na poziciji napadača zabio je više od 570 golova, osvojio je brojne nagrade i prvenstva i bio je vjeran švedskoj reprezentaciji za koju je igrao više od sto puta.

Počeo je igrati u dobi od šest godina, naizmjenično za juniorske klubove Malmö BI i FBK Balkan. U jednom intervjuu je otkrio kako je tada njegov klub FBK Balkan na poluvremenu gubio s 4:0, on je ušao kao zamjena i postigao osam pogodaka. Već kao tinejdžer postao je stalni igrač gradske momčadi Malmö FF. Unatoč problematičnom karakteru, uspješno je završio osnovnu školu, upisao je i srednju koja mu je čak krenula dobro, no školovanje je prekinuo kako bi se posvetio svojoj nogometnoj karijeri. I ostalo je povijest.

Danas slavni nogometaš odrastao je u siromašnoj porodici gastarbajtera, majka Jurka Gravić iz sela Prkos u zadarskom zaleđu i otac Šefik Ibrahimović iz Bijeljine upoznali su se i vjenčali u Švedskoj.

Roditelji su mu se razveli kada je Zlatan imao dvije godine. Odrastao je u Rosengårdu, dijelu Malmöa poznatom kao geto, kvartu doseljenika gdje su tučnjave i kriminal bili svakodnevica. A on je postao punopravni dio te sredine, tukao se i krao – od slatkiša, bicikla pa i automobila.

– Kad bih nešto trebao, ne bih otišao u trgovinu i to kupio, nego bih otišao u prodavaonicu i to ukrao‘, ispričao je svojevremeno popularni Ibra, koji kao i ostala djeca doseljenika u djetinjstvu nije baš obećavao.

Govorio je šuškavo, bio nesvjestan svog velikog nosa i priznaje da je u školu išao uglavnom zbog besplatnog ručka. Kad je škola angažirala posebnu učiteljicu da mu pomaže u nastavi, za njega je to bilo poniženje s kojim se teško nosio. Kada je spomenuta učiteljica došla gledati kako igra nogomet, Ibrahimović ju je iz daljine loptom pogodio u glavu. Nekoliko dana kasnije učiteljica je dala otkaz,ali su se Ibrahimoviću otvorila nova vrata jer je postao svjestan da s loptom može napraviti čuda, ali i natjerati okolinu da se pokori njegovoj volji.

– Želio sam se suprotstaviti cijelom svijetu i svima koji su sumnjali u mene i pokazati tko sam zapravo. Nisam mogao ni zamisliti nekoga ko bi me u tome zaustavio, napisao je u svojoj autobiografiji “I Am Zlatan”.

Privatno je sreću pronašao s bivšim modelom i uspješnom poslovnom ženom Helenom Seger. Par se prvi put sreo 2002. i od onda su nerazdvojni, iako im mediji nisu davali puno šanse s obzirom na to da Helena ima diplomu ekonomskog fakulteta, jedanaest godina je od njega starija i 30 centimetara niža. No, očito je jedina koja se ulovila na pravi način s njegovim osebujnim karakterom i temperamentom, a i upoznali su se kroz incident na parkiralištu.

– Bahato se parkirao i svojim Ferrarijem je zatvorio moj Mercedes da se nisam mogla isparkirati. Prilično grubo i iznervirano sam mu se obratila povišenim tonom, a njemu je to baš bilo izazovno pa mi se počeo udvarati, progovorila je Helena o njihovom prvom susretu.

A za nju mnogi kažu da je jednako svojeglava i temperamentna kao i Ibrahimović pa nije ni čudo da su toliko dugo zajedno. On je o tom susretu rekao da su ga zaslijepile njene plave oči koje i danas obožava. Par nikada nije otišao pred oltar iako su roditelji dvojice sinova, 17- godišnjeg Maximiliana i dvije godine mlađeg Vincenta no kažu da im taj papir ne predstavlja baš ništa.

Ibrahimović je u karijeri zaradio oko 200 miliona dolara, posjeduje otok blizu Stockholma, kolekciju Ferrarija, raznih drugih automobila kao i motora, nekoliko jahti, a i prema porodici nije škrt, posebno prema majci koja je cijeli život teško radila pa joj je kupio kuću na otoku Pagu. A i jedini je živući nogometaš, bar u Švedskoj, koji još prije nekoliko godina u svom rodnom Malmöu dobio spomenik, koji je iz nepoznatih razloga česta meta vandala.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti