Dojenje bebu čuva od upale, a majku od karcinoma maternice

Piše: Redakcija

www-24sata-hrmediaimg9aca07f60fad356bebf711b1-4d7cf5fc8280718a5437114dec9b44190a02870a

Voditelj istraživanja na Imperial Collegea u Londonu, dr. Nikola Andreas, kaže kako se pokazalo da šećeri iz majčina mlijeka mogu zaštititi novorođenče od infekcije, a mnoga ranija istraživanja pokazuju kako različiti spojevi šećera u majčinu mlijeku utiču na razvoj “prijateljskih bakterija” u crijevima i tako pomažu razvoj stabilne i zdrave probave kod djeteta. Takođe, dojenje smanjuje rizik da se kod  bebe kasnije razvije astma ili alergija, a djeca koja su dojena do 6. mjeseca rjeđe razvijaju infekciju uha, respiratorne bolesti i proljeve.

U preporukama za dojenje Svjetske zdravstvene organizacije ističe se, između ostalog, da dojena djeca rjeđe obolijevaju od od hroničnih bolesti, imaju viši stepen inteligencije te rjeđe imaju karijes. Dojenje utiče i na psihološki razvoj djeteta: pomaže razvoju osjećaja sigurnosti, bliskosti i povjerenja u majku, što je osnova za zdrave odnose s drugim ljudima.

Stručnjaci su pratili 1500 djece u dobi između 7 i 11 godina i pokazalo se da su oni koji su bili dojeni samo do prvog mjeseca imali dvaput veće šanse za problematično ponašanje u odnosu na djecu koja su dojena do 6 mjeseci.

No važno je istaknuti i prednosti dojenja za majku. Neprimjer, dojenje štiti od raka maternice i jajnika te raka dojke, a pomaže i bržem skidanju kilograma nakon porođaja. Osim toga, žena tokom dojenja luči hormon oksitocin, koji umiruje bebu te značajno smanjuje postporođajnu depresiju i anksioznost majke.

Uz to, žene koje su odlučile ne dojiti, ili su s dojenjem prekinule prije prvog mjeseca nakon porođaja, imaju četiri puta veći rizik od pojave osteoporoze u odnosu na žene koje doje barem do bebina šestog mjeseca.

  • Dojenje čuva kosti Dojilje imaju manji rizik od lomova kostiju kukova u menopauzi. Dojenje odlaže povratak menstrualnog ciklusa i omogućava tijelu majke da poveća svoje rezerve željeza, kao i da izbjegne anemiju.
  • Troše se kalorije Majke dojenjem tijekom jednog dana potroše količinu energije koja bi im bila potrebna za šetnju od 11 kilometara.
  • Gripa nije preprek Mlijekom ne možete prenijeti virus gripe ili prehlade, niti je ono zbog bolesti lošije. Štoviše, mlijekom ćete bebi prenijeti antitijela koja mogu pomoći da se ne zarazi od vas.
  • Važne su mokre pelene Ako beba smoči pelenu šest do osam puta na dan, vjerojatno dobiva dovoljno mlijeka. Ako nije tako, pokušajte izdajanjem potaknuti proizvodnju mlijeka.
  • Zamrznite izdojeno mlijeko Majčino mlijeko može se koristiti u roku od 2 dana ako se čuva u hladnjaku, ili zalediti i čuvati do 6 mjeseci. Otapajte ga u hladnjaku ili zdjeli tople vode.

 

Pročitajte još