Kesten – vladar jesenjskog stola: poslastica prepuna vitamina C

Piše: Redakcija

Došla je jesen, a stižu kesteni. Mirisu kestena na gradskim ulicama zaista je teško odoljeti. A, da  li znate kakva je nutritivna vrijednost kestena?

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod. U poređenju s ostalim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po nižem udjelu masti i višem udjelu škroba. On ima dvostruko više škroba nego krumpir. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Kesten sadrži minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan. Kesten je jedino orašasto voće s vitaminom C.

5 stvari koje trebate znati o kestenu: 

1. Namirnica koja zasićuje
Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena
Više od četrdeset posto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom da sadrži gluten preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg holesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redoniju stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti