Mjesec japanske kulture u BiH

Piše: Redakcija

Ekskluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa bit će predstavljena u Bosni i Hercegovini, te u još samo četiri zemlje svijeta. 



Domaćin izložbe pod nazivom „Kraljevstvo japanskih lutaka“ je sarajevska Bela Vida galerija.

Otvorenje postavke, kojom počinje Mjesec japanske kulture u organizaciji Ambasade Japana u BiH, zakazano je za 12. septembar u Bela Vida galeriji.

Vrijednost ekskluzivne i unikatne izložbe, koju čini 75 japanskih lutaka iz različitih istorijskih perioda, je gotovo neprocjenjiva.

Izložba će biti predstavljena u samo pet zemalja svijeta – Luksemburg, Benin, Novi Zeland, Kirgistan i Bosna i Hercegovina. Postavku će otvoriti ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki. Zvanično otvorenje postavke bit će rezervirano za VIP goste koji će, osim u postavci, moći uživati i u japanskoj tradicionalnoj muzici i delicijama japanske kuhinje. Svi ostali zainteresovani izložbu će moći pogledati do 14. oktobra 2013. godine.

Iako je okosnica ove postavke kulturno naslijeđe Japana, svim posjetiocima će se u toku mjeseca septembra približiti i tradicionalno uređenje japanskog doma, prilagođeno modernom dizajnu i savremenom čovjeku. Autor postavke “Kraljevstvo japanskih lutaka” je beogradski dizajner Vladimir Stanišević.

Svi eksponati namještaja i uređenja, kao i replike lutaka bit će dostupni za kupovinu posjetiocima galerije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti