Slavni turski glumac ima bh. korijene: Učio sam bosanski jer je otac to želio

Piše: I. H.

Poznati turski glumac Birkan Sokullu ima bosanske korijene, a osim fizionomije, odaje ga i visina od 188 cm što ga odvaja od većine stanovnika Turske.

 

Prezime Sokullu turska je inačica bosanskog Sokolović, a Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih historijskih ličnosti Osmanskoga carstva, velikim vezirom Mehmet-pašom Sokolovićem.

 

Naime, Birkanovi roditelji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njegov djed po ocu preselio se još 70.-ih godina prošlog stoljeća iz Bosne u Tursku, a u istom doseljeničkom valu stigla je i majčina porodica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1)

U jednom intervju za turske medije, Birkan je govorio o svom porijeklu i svojoj imigranstkoj porodici.

“Moj djed je 70.-ih godina predvidio rizično stanje. Kada je moj otac išao u peti razred, njegova porodica je došla u Istanbul. Bilo im je teško doći u Tursku i naviknuti se na novi sistem. Rođen sam u Istanbulu. Odrastao sam u porodičnom okruženju. Imam mnogo rodbine i prijatelja. Kad god odem u komšiluk u kojem sam odrastao, uvijek me dočekaju. Pošto su imigrantska zajednica, žive u zajedništvu”, kazao je.

 

On je istakao kako je u djetinjstvu učio bosanski jezik, ali da ga, kao dijete, nije mnogo zanimalo učenje jezika naročito jer je njegov otac na tome insistirao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1)

“Kod kuće smo pričali turski. Nismo govorili bosanski. Iako je moj otac to želio, naučio sam bosanski koliko sam mogao. Možda nisam obraćao mnogo pažnje na to zbog očevog insistiranja”, kazao je, te dodao da do sada nikad nije posjetio Bosnu i Hercegovinu, iako svako ljeto to ima u planu. Također, istakao je kako njegov otac često dolazi u zemlju svojih predaka.

 

S obzirom da se u turskom showbiz cijene upravo oni koji se razlikuju od većine, tako se Birkan Sokullu proslavio u svijetu glume.

Publici na našim prostorima Birkan je postao poznat ulogom u seriji “Hayat sarkasi”, odnosno “Djevojka sa sela”, u kojoj je glumio glavnog lika Kerima Cevhera. Nakon ove uloge uslijedile su brojne druge, a naši gledatelji su ga također nedavno mogli gledati u ulozi Hana Derenoglua u seriji “Masumlar Apartmani” odnosno “Duhovi prošlosti”.

Pročitajte još